Исковете към застрахователните компании по „Гражданска отговорност“ през 2018 са за над 1 милиарда евро

Снимка: Цветелина Георгиева

През изминалата година предявените претенции по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ (ГО) на автомобилите са се увеличили с над 50%, като исковете към застрахователните компании са за над 1 млрд. лв., сочат нови данни на Комисията за финансов надзор (КФН).

Стойността на предявените и изплатени обезщетения за 2018 г. е 612 млн. лв., което е с почти 100 млн. лв. повече спрямо година по-рано, информира Investor.BG.

YouTube

Любопитното е, че предявените претенции през 2018 г. превишават приходите от премията по ГО за 2017 г. Тогава застрахователните компании са отчели 660 млн. лв., а изплатените обезщетения са за 407 млн. лв.

От информационните масиви на КФН става ясно още, че през миналата година има драстичен ръст на предявените претенции за неимуществени обезщетения. По-конкретно претенциите за изплащане на имуществени вреди са за 157 млн. лв., докато тези за неимущестени са за 755 млн. лв.

Припомняме, че именно през 2018 г. депутатите приеха промените в Кодекса за застраховането, касаещи лимитите за изплащане на обезщетения за неимуществени вреди при настъпване на смърт на пътя.

Таванът вече е 5 хил. лв., като засяга претенциите на далечен кръг роднини, а не както се предвиждаше – на всички. В далечния кръг попадат и исковете на братя и сестри на загиналото лице. За близките роднини – съпруг, съпруга, деца, родители обезщетението няма да има лимит, както беше и до сега.

До промените в кодекса се стигна, следа като от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) обявиха, че ще има фалити на компании или драстичен скок на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, ако спешно не бъдат приети законодателни промени. Причината е решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 21 юни тази година, според което се разширява кръгът на роднините, които имат право на обезщетение за „болки и страдания“ при смърт на техен близък на пътя. Според решението при изключителни случаи компенсация могат да получат братя и сестри, баби и дядовци, както и всеки друг, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналия (съседи, братовчеди, приятели и т.н).

Междувременно стана ясно, че вноската в Гаранционния фонд във Фонда за незастраховани МПС по чл. 554, т. 1 от КЗ за тази година се увеличава с 50 ст. и ще бъде в размер на 10,50 лв. С решение на КФН от 24 януари е определен и размера на вноската на застрахователите, предлагащи в страната задължителна застраховка „Злополука” на пътниците в средствата за обществен превоз по чл. 461, т. 2 от КЗ, на 0,15 лв. за всяко място, без мястото на водача в превозните средства. Тази вноска е без промяна спрямо 2018 г.

Гаранционният фонд управлява два фонда – Фонд за незастраховани МПС и Обезпечителен фонд. Фондът за незастраховани МПС изплаща обезщетения при щети от неидентифицирано МПС или ако водачът е без ГО, а Обезпечителният фонд изплаща щети на лицата при застраховател в несъстоятелност.

Вноската в Гаранционния фонд към Обезпечителния фонд към ГФ не се променя. Тя е определена в Кодекса за застраховането в размер на 1,50 лв. за всяко МПС с валидна застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“ и 0,20 лв. за всяко място на пътниците в средствата за обществен транспорт, за което е сключена задължителна застраховка „Злополука” на пътниците за съответната година. Общо вноската към Гаранционния фонд на всяко едно застраховано МПС по ГО става 12 лв. , които се разпределят във въпросните два фонда.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе