9 признака, че организмът ви не усвоява правилно месото

За много хора е трудно да устояват на изкушението на добре приготвена пържола или сочен хамбургер. Независимо от факта, че месото е пълно с хранителни вещества, то съдържа и редица естествени химически токсини, наситени мазнини и елементи, които затрудняват разграждането. Яденето на твърде много месо може да доведе до сериозни последствия като повишаване на риска от диабет, сърдечни заболявания и дори рак. Bright Side изследва признаците, че храносмилателната система не обработва добре месото, пише Zdrave.to.

1. Запек

YouTube

Разполагаме с различни храносмилателни системи, които се основават на нашата генетика и хранителни навици. Мазнините отнемат повече време, за да бъдат усвоени от тялото. Запекът може да се дължи на високият процент желязо, което обикновено се съдържа в червеното месо (говеждо, свинско или агнешко). Освен това червеното месо е с ниско съдържание на фибри, което е от съществено значение за редовните функции на червата.

Съвет: Някои проучвания разкриват, че яденето на твърде много червено месо може да увеличи шансовете за развитие на рак на червата. Опитайте се да ядете червено месо само в ограничени количества (100-200 g само два пъти седмично) с много зеленчуци. Опитайте се да избягвате да ядете черен дроб и бъбреци. Преминете към морски дарове или пиле и изберете вареното месо вместо пърженото.

2. Постоянно чувствате глад

Ако се чувствате гладни през цялото време, въпреки че току-що сте приключили храненето, може да означава, че сте усвоили твърде много протеини. Когато не приемате достатъчно въглехидрати, кръвната захар на тялото ви намалява и вие не произвеждате серотонин – химикалът, който ви кара да се чувствате гладни.

Съвет: Ако осъзнаете, че винаги се чувствате гладни, хапнете кисело мляко, плодове, хумус или пълнозърнести бисквити вместо сандвич за обяд. Опитайте се да намалите месото за няколко дни и ще видите дали се чувствате по-добре и по-свежи.

3. Тъмни кръгове под очите

Не се подвеждайте, че непременно тъмните кръгове под очите се получават от липса на сън или умора. Ако се появят в деня, след като ядете месо, това е знак, че месото не е усвоено както трябва.

4. Високо кръвно 

Ако имате високо кръвно налягане, това може да е знак, че е време да се намали месото. Обработените и варени меса съдържат високо съдържание на натрий, тъй като обикновено се подправят и консервират със сол. Освен това пилешкото и червеното месо са с високо съдържание на наситени мазнини. Всичко това може да доведе до влошаване на хипертонията и дори до развитие на коронарна болест на сърцето.

Съвет: Опитайте се да намалите количеството месо, което консумирате, като вместо това консумирате зеленчуци. Ако не можете да устоите, опитайте се да преминете към по-меки меса и морски дарове, тъй като те обикновено са по-ниски в мазнини.

5. Лош дъх и неприятна телесна миризма

Лошият дъх и мирис на тялото е знак, че тялото ви не усвоява правилно месото. Ако месото не се усвоява добре, миризмата се връща обратно в храносмилателната система и в крайна сметка си прави път през кожата и дъха. При такива проблеми вземете храносмилателни ензими, за да помогнете да се разгради месото, а не да се натрупва в червата.

6. Отслабена имунна система

Когато тялото ви не усвоява правилно месото, може да се разболеете по-често от обикновено. Вашата имунна система може да бъде засегната поради естествената захар (наречена Neu5Gc), открита в червеното месо, и е много трудно за тялото ни да я смила. Тази захар обикновено се произвежда от месоядни животни. Телата ни не я произвежда и затова я третираме като чуждо вещество, което предизвиква токсична имунна реакция. Тази реакция може да причини много други проблеми, като ракът е най-сериозният.

Съвет: Хапвайте киноа, ядки, зелени зеленчуци и плодове. Те осигуряват основни антиоксиданти, фибри и протеини и гарантират, че всички ваши нужди от макро и микроелементи са изпълнени. Така че, ако трябва да ядете месо, не забравяйте да го балансирате със здравословното храни, изброени по-горе. Не забравяйте да включите малко упражнения и достатъчно витамин D, за да поддържате имунната си система.

7. Умора

Ако след като ядете месо, започнете да се чувствате  мудни или уморени, не го приемайте за нормално. Това означава, че тялото ви не усвоява месото, а то се заклещва в червата. Когато застане там, се отклонява цялата ви енергия в храносмилателната система.

8. Гадене

Гаденето е често срещан симптом на неусвояване на месото, тъй като може да е реакция на някои бактерии в месото. Някои бременни смятат, че след ядене на месо им се гади много.

Съвет: Ако салатата не ви помага, продължава да ви се гади или имате крампи между 4 и 26 часа след яденето на месо, трябва незабавно да посетите лекар.

9. Подуване

Месото е една от най-трудните храни за човешкото тяло, тъй като протеинът, който се съдържа в него (особено червеното месо), е по-трудно да се усвои и това може да причини подуване. Големите количества причиняват подуване или дискомфорт. Неправилното храносмилане на месото може да доведе до натрупване на токсини в тялото.

Съвет: Вместо да хапвате стек, пробвайте риба или пиле. Тези животински продукти са по-лесни за храносмилане. Винаги се подсигурявайте със зеленчуци (на пара или сурови) като гарнитура. Ако спрете да ядете месо, най-вероятно ще се отървете от подуване на корема.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе