България се грижи най-малко за пещерите си

България е на последно място на Балканите в областта на опазването на пещерите.

Има необходимост от законодателство за опазването им, заявиха спелеолози в рамките на пресконференция по повод отбелязването на 90-ата годишнина на организираното пещерно дело в България, предава БНР.

Многобройни са случаите на унищожаване на карстови образувания. В едни от най-красивите пещери в България сталактитите и сталагмитите са изпочупени, заявиха спелеолозите. Дейностите в някои каменни кариери също водят до унищожаване на карстовия ландшафт. В резултат на тази човешка дейност има опасност да се загубят безценни природни образци, подчертаха те. Председателят на Българския туристически съюз Алексей Стоев:

„Карстовите територии са подложени на унищожителен грабеж. Ако отидете в една фирма, която предлага инертни материали, ще видите огромно количество изкъртени камъни от карстовите територии, които са прилежащи на пещерите“.

Пещерите са затворени екосистеми и много организми живеят само в една пещера, те са уникални и изследването им има значителен принос за науката, подчертаха спелеолозите. Според тях България заема достойно място в международната общност в тази област. Необходим е закон за опазването на пещерите, подчерта Алексей Жалов – председател на Балканския спелеоложки съюз:

„Трябва да има органи, което законът трябва да предвиди, които да следят и да санкционират. Обществото да се запознае и да си създаде чрез образование знание за пещерите – за тяхната природна, естетическа и културна стойност, какво те представляват, какво ни дават, колко са ценни за нас“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе