ЕС и Япония вече ще търгуват свободно

Споразумението за икономическо партньорство между Европейския съюз (ЕС) и Япония влиза в сила от днес, 1 февруари 2019 г.

С него се създава най-голямата в света зона за свободна търговия, покриваща около една трета от световната икономика и засягаща 635 млн. души, пише Economic.

YouTube

Споразумението за икономическо партньорство премахва по-голямата част от митата от 1 милиард евро, които се плащат годишно от компании от ЕС, изнасящи за Япония. След като споразумението бъде изцяло изпълнено, Япония ще премахне митата върху 97% от стоките, внесени от ЕС. Сега прави това за 94% от тях.

Евросъюзът отменя митата за 99% от вноса от Япония и след предстоящия период ще отблъсне митата върху японските автомобили, камиони и битова електроника.

Споразумението премахва и редица дългогодишни нетарифни бариери, например чрез приемане на международни стандарти за автомобили. То ще премахне и бариерите пред ключови износители на храни и напитки в ЕС за 127 милиона японски потребители и ще увеличи възможностите за износ в редица други сектори.

Годишният търговски обмен между ЕС и Япония може да се увеличи с почти 36 милиарда евро, след като споразумението бъде изпълнено изцяло.

Споразумението за въвеждане в сила на фона на търговската война между САЩ и Китай, което в момента е в периода на затварянето и политиката на протекционизма на президента.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе