Кои са най-печелившите банки в България

Общо седем от опериращите у нас търговски банки са завършили 2018 г. с печалба от над 100 млн. лв., става ясно от данни на Българска народна банка.

Именно тези банки формират над 83% от банковата печалба за последните 12 месеца, възлизаща на рекордните 1.678 млрд. лв.

YouTube

Кои са най-печелившите банки у нас?

Начело за 2018 г. е Уникредит Булбанк. Най-голямата банка в страната успя да приключи последната пълна година под ръководството на Левон Хампарцумян на плюс от 430 млн. лв. спрямо положителен финансов резултат от 297 млн. лв. за година по-рано.

Втората позиция е за Банка ДСК, която реализира 226.9 млн. лв. печалба срещу 254 млн. лв. за преди година. Годината бе успешна за банката, тъй като придоби Сосиете Женерал Експресбанк и след окончателното вливане ще има шанс да се превърне в номер 1 у нас.

На пресконференцията по повод официалното обявяване на сделката от ръководството на OTP Bank, притежаваща 100% от капитала на Банка ДСК, обявиха, че за момента нямат намерения за повече сделки в страната ни.

Третата най-печеливка банка в България, по данни за 2018 г., е Обединена Българска банка. Тя също осъществи сделка, като новата институция е резултат от придобиването на ОББ от страна на KBC, която до тогава притежаваше СИБАНК у нас. Днес това е и третата по размер на активите банка у нас, изпреварена само от Уникредит Булбанк и Банка ДСК.

Топ 5 на най-печелившите банки у нас се допълва от Пощенска банка и Първа инвестиционна банка. Пощенска банка също осъществи сделка през 2018 г., след като успя да придобие Пиреос Банк и завърши годината на плюс от 167 млн. лв.

Източник: novini.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе