Какво ново при матурите след 10-ти клас?

Две задължителни матури и две по желание ще полагат сегашните деветокласници догодина, когато станат в десети клас.

Те ще са първия випуск по новия закон, който ще има Национално външно оценяване и в десети клас, информира БНТ. Родителите обаче вече се притесняват. Заради многобройните им въпроси потърсихме повече информация от просветното министерство – какви ще са изпитите, как ще се оценяват и ще влизат ли оценките от осми до десети клас в дипломата за завършено средно образование.

YouTube

Националното външно оценяване след 10-ти клас, догодина, ще бъде по два задължителни предмета- български език и математика и по два предмета по желание- чужд език и информационни технологии. Изпитът по български ще е тест от въпроси с избираем или свободен отговор, ще се създава и текст. По математика изпитът също ще е тест с различни по вид задачи.

Евгения Костадинова, директор на Дирекция „Съдържание в предучилищното и училищното образование“: Времетраенето към момента, колегите, които работят върху модела се ориентират в рамките на 90 минути.

По литература ще са дават само българските автори, изучавани от осми до десети клас.Чрез изпитите по желание пък учениците ще могат да получат сертификати за владеене на език и дигитални умения На тестовете ще се пишат точки, които няма да се превръщат в оценки.

Евгения Костадинова, директор на Дирекция “ Съдържание в предучилищното и училищното образование“: Тези точки, резултатите им, ще бъдат записани в Удостоверението за завършен Първи гимназиален етап.
В това удостоверение ще влизат още средноаритметичните оценки по предметите от осми, девети и десети клас.

Изключително важно е родители и ученици да знаят, че точките, получени на Националното външно оцеляване след 10-и клас и всички оценки по различните предмети, получени в осми, девети и десети клас няма да влизат в дипломата за завършено средно образование.

Защо тогава ни е удостоверението за завършен Първи гимназиален етап в 10-и клас? С него учениците, които желаят могат да започнат работа. Те са вече на 16 и образованието нататък не е задължително. Ако пожелаят обаче по-късно отново могат да се върнат в системата.

Евгения Костадинова, директор на Дирекция „Съдържание в предучилищното и училищното образование“: Не бива обществото да остава с впечатлението, че приключването на 10-ти клас и получаване на Удостоверение за завършен първи етап е равно на средно образование и че може директно да се продължи във висше образование – не, не може.
Учениците, които продължат в 11 и 12 клас ще имат или професионално, или профилирано образование. Ще се учат само няколко най-важни общообразователни предмета – български, математика, чужд език, гражданско образование, но ще има най-различни профили от по три или четири предмета.

Ще има промени в матурите. Те ще са две задължителни – едната български език на общообразователно ниво, другата – профилиращ предмет.

В дипломата за средно образование ще влизат само оценките от 11 и 12 клас и матурите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе