5 неща, които трябва да знаем за Интернет на нещата през 2019

През настоящата 2019 г. все по-често ще ни се струва, че вещите и обектите около нас имат собствено мнение.

Концепцията за Интернет на нещата (Internet of Things, или съкратено IoT) ще намира все по-дълбоко приложение в бита на човечеството.

YouTube

Скоро ще се смята за съвсем нормално всички устройства, които притежаваме – коли, телевизори, часовници, кухненски уреди и др., да могат да комуникират помежду си чрез интернет сврързаност.

В индустрията нещата ще са същите – машините увеличават възможностите си, генерирайки данни, които засилват ефективността и скоро ще могат да предлагат предвидимост, която досега сме виждали само във фантастичните филми.

В действителност, прогнозите сочат, че в края на 2019 г. свързаните уствойства по света ще достигнат внушителния брой от 26 млрд.

Forbes представя пет прогнози за концепцията IoT, които през идните 12 месеца могат да се сбъднат, превръщайки свръзаността на обекти и вещи в нещо съвсем нормално.

Бизнесът ще погледне сериозно към IoT

Според проучване на Forrester, бизнесът ще бъде водещата сила, която ще реализира адаптацията през 2019 г., като 85% от анкетираните компании са посочили, че планират или вече имплементират IoT системи през тази година.

Концепцията предлага сериозни предимства за бизнеса. През последните години станахме свидетели на редица примери за това, включително изкуствени манекени, които могат да комуникират с потребителите чрез техните смартфони в търговска среда, давайки информация за изложения продукт на витрината.

Производството обаче е сферата, в която IoT ще преживее истински бум.

През 2019 г. бизнесът ще види стойността, която предлагат свързаните помежду си машини, които могат да докладват автоматично за всеки детайл от операциите до други свързани устройства.

За тази система се говори от няколко години, но досега само големите играчи я прилагат по някакъв начин в дейността си.

През настоящата година изглежда това ще започне да се променя.

С увеличаване на разбирането къде и как могат да се прилагат новите технологии, все по-често ще виждаме малки организации да инвестират в IoT, тъй като ползите от концепцията стават все по-ясни за всички.

Устройствата ще станат по-гласовити

Точно както гласовите команди се превърнаха в нещо нормално в интернет, така това ще се наложи и при устройствата. IoT ще ни даде възможността все по-често да контролираме различни устройства с гласа си, подобно на домашните асистенти Alexa и Siri на Amazon и Apple, съответно.

През 2019 г. останалата част от нашите притежания ще намери гласа си. Реално, всеки автомобилен производител в момента разработва система за гласов асистент, внедрен в колите, който да оказва помощ с цел по-високо ниво на сигурност по време на шофиране.

Гласовите команди позволяват на водачите да държат ръцете си на волана и погледа на пътя, без да е необходимо разейване за използването на различни екстри в автомобилите.

Това на практика представлява повратна точка относно комуникацията между човек и машина. Превръщането на тези технологии в нещо масово и достъпно ще промени представите ни за ефективност и ще отвори нови хоризонти на въображението.

Данни и алгоритми

Терминът Edge computing се отнася за тези моменти, в които мрежата докосва реалния свят. Пример за това са видеокамерите и сензорите.

В наши дни голяма част от данните, които събират тези устройства, реално са безполезни. Например охранителните камери.

Въпреки че те записват терабайти с видео, което качват на сървър или на облак, важните моменти се съдържат в едва няколко секунди от записите, в които се наблюдава съмнително или незаконно поведение.

Когато тези устройства са способни да комуникират помежду си, вместо просто да предават информацията механично, мрежата ще бъде по-ефективна и повече енергия ще може да се използва за важните задачи.

В горния пример системи за лицево разпознаване могат само да анализират съмнителното поведение, като само полезната информация ще бъде прехвърляна на сървърите или облака, което прави вземането на решения далеч по-ефективно, бързо и точно.

Изкуственият интелект ще движи IoT концепцията

Сферите на изкуствения интелект и Интернет на нещата са доста близки една до друга.

IoT генерира огромно количество данни. Когато имаме стотици или хиляди машини, които комуникират помежду си в индустриалната мрежа, анализирането на цялата тази информация често е отвъд човешките способности.

Тук на помощ идва изкуственият интелект. Използвайки набраната информация, ИИ може да се обучи да борави с нея, така че да извежда решения на проблеми бързо и ефективно.

От тази гледна точка, изглежда, че ИИ и IoT ще бъдат неделимо свързани в бъдеще. Развитието на едната технология ще бута прогреса на другата.

5G мрежата ще даде нови хоризонти

Тази година 5G интернетът ще стане масово достъпен. Новата технология може да достави до 20 пъти по-бърза връзка спрямо съществуващите мобилни мрежи.

IoT разчита на бързата връзка, така че това е добра новина за концепцията. По този начин все повече уствойства ще могат да бъдат свързвани ефективно, така че да предоставят информация, услуги и решения навременно и без забавяне.

С мобилни връзки, които са по-стабилни дори от кабелните такива, свързаността ще стане възможна на много различни нива – от дома до офиса.

Идеи, като „умни градове”, ще станат с още по-възможни, а технологии, като автономните автомобили, все по-усъвършенствани.

Източник: profit.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе