Признаци за чернодробно заболяване

Черният дроб е суперважен орган, отговорен за много функции в тялото, и може да е фатално за нас, ако той не е в добра кондиция.

Затова е важно да знаем признаците на увреждане на черния дроб, за да ни предупредят за нещо сериозно, пише Mila.bg.

YouTube

Запознайте се с 8 от най-разпространените признака на увреден черен дроб.

1. Жълта кожа и очи

Ако имате този симптом, черният ви дроб вероятно има голям проблем. Това състояние е известно като жълтеница, която причинява жълта пигментация на кожата, бялото на очите и секретите. Този цвят се появява поради излишния билирубин, който има жълтеникаво-оранжев пигмент.

Когато черният дроб е здрав, той лесно елиминира билирубина. Но ако е сериозно повреден, буквално пожълтявате.

2. Умора

Не става дума за обикновена умора след дълъг ден. Ако усетите психическа и физическа липса на енергия, никаква мотивация за нищо, едва ставате от леглото, то може да причината да е в черния дроб.

3. Подуване на корема

Подуването на корема може да бъде един от по-неудобните симптоми, които причиняват болка. Това се случва, когато се задържи течност в корема. В някои случаи коремът може да стане толкова раздут, че при жените да имитира бременност. Като последица от натрупването на течност може да имате подути крака и глезени.

4. Липса на апетит и загуба на тегло

Ако имате повече от 10% загуба на тегло без причина, потърсете незабавно доктор. Свалянето на килограми и свързано често и с абдоминално подуване. Когато сте прекалено подути, последното нещо, което ви минава през ума, е да се храните. Не е изключено яденето да предизвика болка в стомаха.

5. Ангиоми върху кожата

Върху кожата на някои хора се наблюдават червени „паяжинки“, наречени ангиоми. Те представляват мрежа от малки разширени артериоли, разположени много близо до повърхността на кожата. Ако ги локализирате върху горната половина на гърдите, ръцете, шията и лицето, това може да е признак на чернодробно заболяване.

6. Синини по тялото

Ако имате увреден черен дроб, производството на протеини спира или става по-бавно. Това причинява лошо съсирване на кръвта. Ето защо хората с чернодробни увреждания ще кървят или посиняват по-лесно от здрав човек.

7. По-тъмен цвят на урината

Нюансите могат да бъдат различни, но като цяло цветът на урината ви ще изглежда по-тъмен от обикновено. Може да получите кафяв, тъмнооранжев или кехлибарен цвят. Това се случва пак поради излишъка на билирубин в черния дроб.

8. Може да почувствате сърбеж

В случаите, когато черният ви дроб е в беда, може да се появи сърбеж, който е по-локализиран. Това е следствие от токсините, които черният дроб вече не може да филтрира. Когато тялото е прекалено токсикирано, може да се появи сърбеж особено през нощта.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе