КЗК осъди „Метро“ за почти 15 милиона лева

Комисията за защита на конкуренцията санкционира веригата за търговия на едро „Метро Кеш eнд Кери България“ ЕООД със сумата от 14 972 320 лв, съобщават от антимонополния регулатор чрез официалния си сайт.

Глобата е наложена заради неразрешена сравнителна реклама и представлява 2% от общия оборот на Метро за 2017 г.

YouTube

КЗК се е сезирала по искане на веригата за хранителни стоки „Лидл България ЕООД енд КО“ КД. Регулаторът посочва, че Метро са дискредитирали и опетнили репутацията и доброто име на Лидл, като са използвали „тематичните седмици“ на веригата за своята рекламна кампания.

Освен глобата, Метро ще трябва в едноседмичен срок от влизането в сила на решението да го разгласи за своя сметка в два национални ежедневника.

КЗК е установила, че в периода 5 март – 25 юни 2018 г. Метро е провеждала имиджова рекламна кампания, както в медиите, така и в интернет, която противоречи на Закона за защита на конкуренцията.

„Комисията приема, че използваните в рекламата сюжети и послания като „ … Италианската /бирената/барбекю седмица свърши. Сега е азиатската/ чаената / веганската …“, ,Не сменяй вкуса, смени магазина. При нас италианската/бирената/барбекю седмицата е през цялата година. Метро. Имаме го.“, посланията „Заповядай от 01 януари до 31 декември на бирена, италианска, азиатска, испанска, мексиканска, вегетарианска и каквато още седмица се сетиш. Метро. Имаме го.“ и други подобни в цялост представляват неразрешена сравнителна реклама”, пише в съобщението на регулатора.

„По този начин се дискредитират и опетняват репутацията и доброто име, положението и дейностите на „Лидл България ЕООД енд КО“ КД и се създават предпоставки за извличане на нелоялно предимство от известността на конкурента и неговата практика да провежда „тематичните седмици“, свързани с предлагане на продукти, характерни за определени традиционни кухни.

Създава се възможност за пренасочване по недобросъвестен начин на потребителите от „Лидл България ЕООД енд КО“ КД към магазините на „Метро Кеш eнд Кери България“ ЕООД.”, добавят от КЗК.

Източник: profit.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе