Стана ясно колко е толеранса на новите камери за скорост

Новите 23 суперкамери на КАТ са милостиви към водачите и засичат за превишена скорост само най-наглите от тях. Уредите ще снимат само колите, движещи се с повече от 25, а на места 35 км/ч над ограничението, съобщава „Телеграф„.

Така на практика стотици водачи, които карат в нарушение според Закона за движение по пътищата, остават ненаказани.

YouTube

80 пътни полицаи вече дебнат за бързаци по шосетата из страната с устройствата, както и за липса на задължителна „Гражданска отговорност“ и издирвани коли. В левия долен ъгъл под предния регистрационен номер на всяка от патрулките „Киа“ със супермаркери има радарен сензор, който разчита какво пише на всяка табела на возило, с което колата на КАТ се разминава. На дисплей в купето униформените разбират веднага дали шофьорът е в нарушение. Ако е така, камерата на покрива на колата прави снимка и се издава санкция.

Когато екипите са на предварително избрани контролни точки, засичат за скорост при движение с над 25 км/ч над ограничението. Ако позволената скоросте 80 км/ч, уредите правят снимка при каране със 105 км/ч„, разясниха от МВР.

Когато няма задължение към полицаите кога и как точно да реагират устройствата, те се настройват от пътните ченгета според трафика.

Задължително в този случай е въвеждането на толеранс от 3% при евентуална грешка на камерата, което е около 5 км/ч. Ако за кратко време една патрулка установи твърде много нарушители пък, от снимки след 25 км/ч над ограничението толерансът може бързо и лесно да се увеличи с още 10 км/ч„, разясниха от Пътна полиция.

Останалите около 200 мобилни и стационарни радари на КАТ продължават да си дебнат за джигити, които минават покрай тях с над 10 км/ч над позволеното. 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе