Телефонните измамници са прибрали над 8 милиона лева за година

Над 8 милиона лева са придобили телефонните измамници само за една година, съобщава БНТ.

Все още много хора продължават да стават жертва на тези измами, това са предимно възрастни хора – над 70-75 години, те нямат възможност за бърза реакция, за адекватна оценка, освен това нямат активна комуникация със свои близки и роднини, обясни инспектор Падинкова.

YouTube

Златка Падинкова, началник сектор „Измами“ в ГД „Национална полиция“: „Измамниците са изключително изобретателни – казват на жертвите си как да действат, какво да правят. Имаме случаи, в които подлъгани от измамници хора наемат стая в хотел, където остават за по няколко дни във времето, в което тече измамата, тоест те са в една изолация. В много случаи, хората сравнително скоро след като приключат разговорите с измамниците, осъзнават, че са станали жертва.“

Най-честите схеми са добре познатите от години – даване на капаро – за климатици, техника или друга изгодна подкупа, също така за освобождаване на митническа пратка. Най-успешна остава схемата за съдействие на полицията, допълни експертът.

Златка Падинкова, началник сектор „Измами“ в ГД „Национална полиция“: „Съветваме хората да знаят – когато ви се искат пари по телефона, става въпрос за измама. Няма никакъв риск вербалните атаки да бъдат реализирани – те са част от телефонната измама и начин, по който измамниците стават още по-убедителни.“

Те са изключително крайни в заплахите си, обиждат хората, крайно цинични са. Заплашват, че долу има полиция или хора, които ще се качат и ще ви отрежат пръстите, или ще ви пребият. Няма такова нещо, това е дистанционно престъпление, каза още инспекторът.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе