Гърците премахват имунитета на депутатите

Гръцкият парламент гласува промяна в няколко члена на Конституцията, което ще улесни съдебното преследване срещу корумпирани политици, съобщиха от кабинета на премиера.

Законодателите отмениха имунитета на министри и депутати, който се оказа основна пречка за решаване на няколко случая на корупция, датиращи от преди 20 години, предаде БГНЕС.

Съгласно досегашния закон, министрите не можеха да бъдат съдени ако са минали два парламентарни мандата от извършването на престъплението.

Промените засягат и правилата за избор на президент, така че ако парламентът не може да го избере, няма да се налага да се саморазпуска. Подобен сценарий през 2015 година доведе до предсрочни избори, след като народните представители три пъти не успяха да постигнат консенсус по избора на държавен глава.

Планираните промени предвиждат и въвеждането на политическа клетва за държавни служители и определение, че държавата е „религиозно неутрална“.

За да влязат в сила промените, ще трябва да минат и на второ четене. То трябва да бъде насрочено преди изборите през октомври.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе