Какво да направим, ако полетът ни е отменен или закъснял

В епоха, когато въздушният транспорт е основно средство за придвижване на дълги разстояния, точността на полетите е от ключово значение. Пътувайки със самолет по работа или по лични дела, очакваме да получим бърз и комфортен превоз и да пристигнем навреме.

Когато отидем на летището и установим, че полетът ни се движи с голямо закъснение или е отменен поради някакви обстоятелства, това е много неприятна изненада, свързана със загуба на време, пари и нерви, от която ежегодно са потърпевши няколко милиона самолетни пътници в Европа. В случай, че полетът ни закъснее или бъде отменен, авиокомпанията, с която пътуваме, ни дължи (финансово) обезщетение от 250 до 600 евро.

YouTube

Съществуват обаче определени условия, за да вземем компенсацията!

Имаме право на тази компенсация в 3 случая:

1. Ако полетът бъде отменен, а не сме уведомени за това 2 седмици по-рано;

2. Ако не ни разрешат да се качим на борда, тъй като авиокомпанията е продала повече билети от местата в самолета;

3. Ако (пристигането на) полетът ни закъснее с 3 часа или повече. При отменен полет, авиокомпанията е длъжна да предложи алтернативен полет/маршрут (премаршрутиране) или да ни възстанови платената сума за билета. Тя е длъжна да докаже дали и кога ни е информирала, че полетът е отменен.

При отменен полет, авиокомпанията е длъжна да предложи алтернативен полет/маршрут (премаршрутиране) или да ни възстанови платената сума за билета. Тя е длъжна да докаже дали и кога ни е информирала, че полетът е отменен.

Докато чакаме новия полет, въздушният превозвач е длъжен да ни осигури храна и напитки, съобразени с времето за изчакване, да ни настани в хотел от минимум 2 звезди (ако е нужно преспиване), както и да гарантира транспорта от и до него. Авиокомпанията трябва да ни осигури и 2 телефонни разговора/имейла.

В случай, че не получим подобна помощ от превозвача, трябва да запазим всички касови бележки и фактури за направените разходи, за да могат те да ни бъдат възстановени от авиокомпанията на по-късен етап – когато си ги потърсим.

Като граждани на Европейския съюз можем да получим и парична компенсация по силата на Европейски регламент 261/2004, който важи за всички полети, излитащи от летище в ЕС (+ тези в Швейцария, Норвегия и Исландия). Имаме право на обезщетение и за полети, пристигащи в ЕС от страни извън него, ако авиокомпанията има седалище в ЕС.

В случай че пътуваме на кратки разстояния в ЕС (по-малко от 1500 км), за всяко закъснение над 3 часа ни се полагат по 250 евро. Ако летим на разстояние от 1500 до 3500 км в границите на ЕС, компенсацията е 400 евро. При дълъг полет (над 3500 км), свързан с ЕС, дължимата от авиокомпанията сума е 600 евро.

Ако закъснението/отмяната се дължи на извънредни обстоятелства, като лошо време, стачка или заплаха на сигурността, превозвачът не ни дължи обезщетение. В случай, че полетът закъснее заради техническа неизправност на самолета или проблем с екипажа, отговорност носи авиокомпанията и имаме право на компенсация. При това положение е нужно да запазим номера на билета и на резервацията ни, както и да си запишем точния час на кацането на полета ни, за да може да изчислим закъснението правилно.

Ако превозвачът ни откаже помощ или обезщетение, можем да подадем жалба до съответния национален регулатор. В България това е Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация”. За процедурата и необходите документи за подаване на оплакване може да научите повече тук. Можем да подадем жалбата самостоятелно и да опитаме сами да си извоюваме обезщетението, но е нужно да вложим време и търпение, както и да познаваме законите и правата ни. Най-лесният начин да получим дължимата компенсация е с помощта на специализирани интернет платформи, които работят в услуга на засегнатите пътници. Получавайки необходимите данни за пътниците и полета, те проверяват дали пътуващите имат право на обезщетение и преговарят с авиокомпаниите. Използвайки услугите на подобни компании, не дължим никакви първоначални такси. Ако искът е успешен, платформите си удържат между 20 и 30% от сумата с включено ДДС. Цялата процедура заедно с изплащането на парите обикновено отнема между 5 и 8 седмици.

Източник: Actualno.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе