Защо е полезно да пием вода с мед и лимон

Напоследък все по-често се говори за детоксикация. Този сложен термин означава прочистване на организма и може да стане по няколко начина. Някои напитки, плодове и зеленчуци съдържат полезни вещества, които подпомагат този процес. Например лимонът – цитрус, пълен с витамин С, известен с антиоксидантните си свойства.

Чували ли сте от приятели, че е полезно да се пие вода с лимон на гладно или през целия ден? Ако сте си мислили, че това са бабини девитини, грешите. Водата с лимон и мед или домашната лимонада, са идеалните напитки, с които ще се разхладите в жегата и намалите токсините в тялото.

YouTube

Комбинацията от лимон и мед е чудесна не само за подсилване на имунната система през есента и зимата. Витамин С намалява вредното влияние на свободните радикали, които увреждат клетките. От друга страна медът има антибактериални, антисептични и някои противо-окислителни свойства.
Ето защо трябва по-често да пиете вода с лимон и мед:

Зарежда с енергия

Затова напитката се препоръчва за пиене рано сутрин. Медът е съставен от прости захари като фруктоза и глюкоза, които ще ви заредят с енергия за предстоящия ден. От друга страна киселината в лимона засилва метаболизма.

Подпомага горенето на мазнини

Всичко се дължи на витамин С в жълтия цитрус. Специалисти по хранене от Аризонския държавен университет са установили, че неговото количество в кръвта е пряко свързано с изгарянето на мазнини както по време на тренировка, така и когато тялото е в покой. Те доказват, че пиенето на вода с лимонов сок и кленов сироп (или друг вид мед) има положителен ефект върху топенето на мазнините. Разбира се, няма как напитката да действа толкова добре, ако човек не спортува и не се храни нискокалорично.

Прочиства черния дроб

Ако имате чести инфекции на пикочните пътища, смело може да пиете вода с лимон всеки ден. Както вече стана ясно, витамин С в лимона подпомага детоксикацията. Той стимулира производството на веществото глутатион, неутрализиращо токсините. Освен това свежата напитка служи като естествен диуретик и те бързо биват изхвърлени от организма.

Предотвратява/лекува акне

Консумацията на цитруси се препоръчва за по-здрава и млада кожа. Веществата в лимона премахват токсините от клетките. Антибактериалният ефект на водата, подправена с него и лимон, намалява риска от появата на акне и помага на пъпките по-бързо да завехнат.

Ако искате да пречистите организма си, вземете си лимон, хубав пчелен мед и специално шише (някои имат цедки), в което да си направите напитката. Може да пробвате да я пиете в продължение на 1 седмица. Важно е да знаете, че хората, които имат проблеми с бъбреците, не бива да прекаляват с приема на витамин С.

Източник: tialoto.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе