Намериха над милион и половина лева в къща на лекар, давал ТЕЛК-ове

На шестима задържани са повдигнати обвинения.

Близо 1,7 милиона лева са открити в две банкови касети, собственост на един от задържаните лекари за злоупотреба с ТЕЛК-ови решения, съобщиха на брифинг от прокуратурата и МВР.

YouTube

При спецоперацията, която е осъществена от антимафиоти от ГДБОП във Варна на 17 и 18 февруари, са задържани 45 души. На шестима от тях вече са повдигнати обвинения. Петима са лекари, включително председател на ТЕЛК, а един е брат на единия от медиците. Двамата братя са сирийски граждани, които имат българско гражданство и семейства у нас.

Наблюдението над групата е започнало през месец май миналата година. За четири месеца са били установени над 200 лица, които са придобили неправомерно решения от ТЕЛК. Според събраните данни двамата братя са изпълнявали ролята на посредници. Те мотивирали напълно здрави хора да получават пенсии и други облаги срещу заплащане от 1500 до 2000 лв. След предварителна уговорка и дадена конкретна парола ги пращали към лекарите от престъпната група. В случай, че клиентът нямал трудов стаж и не можел да получава пенсия, се налагало процентът на инвалидност да е много висок.

При извършените процесуално-следствени действия в двама от лекарите са намерени 20 000 лв., а в две банкови касети – 1 480 000 лв. и над 200 000 лв. В хода на разследването са разпитани 31 свидетели.

„90% от хората, които придобиват фалшиви ТЕЛК решения са български граждани, турско говорящи“, обясни директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

„С цигани не работят. Това е изрично условие- лицето, на което ще се издава това решение да не бъде циганин. Първоначалната информация гласеше, че на територията на Варна има лица, които осъществяват посредническа дейност по издаване на фалшиви ТЕЛК решения. В последствия бяха установени двете основни лица, които играха посредническа роля- двамата братя сирийци“, посочи той и уточни, че реалната работа по този случай е започнала през май 2017 г.

Спиридонов поясни, че двамата сирийци са доста уважавани във Варна.

„Държавата, прокуратурата и МВР ще направим всичко възможно да се справим с издаването на фалшиви ТЕЛК решения, така че средствата, които се отпускат от бюджета да отидат по предназначение, а не да изхранват определена част от хора, на които не им се полагат“, коментира главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

По думите му, от началото на годината има 44 досъдебни производства за такива случаи.

„Беше изяснен механизмът, по който се случват тези неща. Най-често лекари или специалисти издават документи с невярно съдържание. Те са истински документи, но в тях се обективизират несъществуващи заболявания. Те се регистрират в Националния осигурителен институт (НОИ) и на лицата се отпускат незаконосъобразни инвалидни пенсии“, обясни Иванов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе