Учени разкриват как да пием правилно

Учените имат лоша новина за всички, които са ставали жертва на махмурлука. Колкото и да променяте реда, по който приемате различните алкохолни напитки, няма да избегнете главоболието на следващата сутрин. Решени да разрешат този проблем, няколко учени в Германия събират група от 90 човека между 19 и 40 години и ги карат да пият бира, вино или и двете заедно.

Една част от тях изпили две и половина чаши бира, последвани от четири пълни чаши вино. Втората група изпила същото количество, но в обратен ред. Третата извадка от тези 90 души пила или само вино или само бира. Всички участници били под медицинско наблюдение през цялата нощ.

YouTube

Участниците в проучването били помолени да не пият алкохол една седмица след опита, а след това се върнали за нов експеримент.

Този път тези, които първият път пили бира, а след това вино, направили обратното и така нататък.

Резултатите от двата експеримента показват, че няма никаква разлика в степента на махмурлук, независимо от това в какъв ред е приеман алкохолът или дали участниците са приемали само един вид алкохолна напитка.

„Не открихме никакви доказателства на твърдението, че ако пиеш бира преди виното няма да изпиташ махмурлук на следващата сутрин”, споделя Йоран Кохлинг, един от изследователите.

Оказва се, че има два фактора, които влияят на това колко зле ще се чувства човек, пил алкохол, на следващата сутрин: колко пиян се е чувствал той, още докато е пиел и дали е повръщал или не.

„Истината е, че от който и алкохол да пием в големи количества, най-вероятният резултат ще бъде махмурлук”, казва Кохлинг.

Това е истината за махмурлука: ако не обръщате внимание на това как реагира тялото ви по време на пиене, то главоболието, дехидратацията и болките в стомаха ще са ваши спътници.

Въпреки че количеството, което определя дали ще имате махмурлук, варира за всеки един, щом не се чувствате добре на следващата сутрин, то значи сте прекалили с алкохола.

Учените, провели проучването, препоръчват по една чаша дневно алкохол за жените и две за мъжете, за да се чувстват те добре на следващата сутрин.

И въпреки че изследователите не са открили начин, по който да избегнем махмурлука, те споделят, че от това неприятно усещане могат да се извлекат позитиви.

„Колкото и неприятно нещо да е махмурлукът, трябва да помним, че той е знак, че не сме направили нещо, както трябва. Това е помагало на хората векове наред да променят навиците си към по-добро”, казва д-р Кай Хензел пред CNN. „С други думи, махмурлукът е повод да се учим от грешките си”.

Източник: vesti.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе