Домусчиеви сключиха споразумение за Нова Броудкастинг Груп

„Адванс Медиа Груп“ ЕАД и шведската медийна група Modern Times Group (MTG) съобщиха, че е подписан договор за продажбата на Нова Броудкастинг Груп, гласи съобщение в сайта на телевизията. Споразумението предвижда българската компания да придобие 100% от Нова Броудкастинг Груп АД.

Прехвърлянето на собствеността подлежи на регулаторно одобрение от страна на Комисията за защита на конкуренцията, а финализирането на сделката се очаква да е факт през второто тримесечие на 2019 г.

YouTube

Георги Домусчиев, изпълнителен директор на „Адванс Пропъртис“ ООД: „Инвестицията ни в „Нова Броудкастинг Груп“ е стратегическа за нашия инвестиционен холдинг. Възнамеряваме да продължим успешното развитие на медията, опирайки се на качеството и доказания професионализъм на хората и мениджърите, работещи в групата на „Нова“. Неслучайно медията е водеща в страната. Възнамеряваме да поддържаме досегашната политика на „Нова Броудкастинг Груп“ за обективна публицистика, лоялност към зрителите и партньорите, както и високо качество на съдържанието и програмите“.

Йорген Линдеман, президент и главен изпълнителен директор на MTG коментира, че сделката е част от стратегическото решение да бъдат намерени нови собственици, които да инвестират в развитието на медийната група в България.

Официалното съобщение на „Адванс Медиа Груп“ ЕАД гласи:

„Адванс Медиа Груп“ ЕАД и шведската медийна група Modern Times Group (MTG) подписаха договор за продажба на „Нова Броудкастинг Груп“ АД. Общата стойност на сделката е 185 млн. евро. Споразумението предвижда българската компания да придобие 100% от „Нова телевизия“ и мажоритарен дял в „Нет Инфо“.

Прехвърлянето на собствеността подлежи на регулаторно одобрение от страна на Комисията за защита на конкуренцията, а финализирането на сделката се очаква да е факт през второто тримесечие на 2019 г.

„Нова Броудкастинг Груп“ АД притежава най-голямата медийна група в България. В портфолиото на компанията влизат 7 телевизионни канала. Компанията е най-големият участник на онлайн пазара в страната, достигайки до около 75% от хората, използващи интернет в България.

Приходите от продажби на „Нова Броудкастинг Груп“ АД за 2018 г. се оценяват на 112.5 млн. евро, а оперативната печалба (EBIT) е достигнала 21.8 млн. евро. В компанията работят 650 души.

Георги Домусчиев, изпълнителен директор на „Адванс Пропъртис“ООД : „Инвестицията ни в „Нова Броудкастинг Груп“ е стратегическа за нашия инвестиционен холдинг. Тя ни дава възможност да навлезем в един перспективен и нов за нас индустриален сегмент. Възнамеряваме да продължим успешното развитие на медията, опирайки се на качеството и доказания професионализъм на хората и мениджърите, работещи в групата на „Нова“. Неслучайно медията е водеща в страната. Възнамеряваме да поддържаме досегашната политика на „Нова Броудкастинг Груп“ за обективна публицистика, лоялност към зрителите и партньорите, както и високо качество на съдържанието и програмите. Надяваме се с нашата финансова подкрепа медията да продължи да се развива ускорено и да предлага все по-добър и интересен продукт на зрителите. Не на последно място, ще окажем значителна подкрепа за утвърждаването на „Нова“ като „българската телевизия“ със запазването и включването в програмите на все повече български сериали, филми и развлекателни програми“.

За „Адванс Медиа Груп“

„Адванс Медиа Груп“ ЕАД е дъщерна компания на инвестиционния холдинг „Адванс Пропъртис“ ООД , собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. „Адванс Пропъртис“ ООД притежава 117 компании в 23 държави от 10 различни индустрии. В портфолиото на холдинга е мултинационалната фармацевтична група „Хювефарма“, с дългогодишен опит и традиции в разработката, производството и продажбите на продукти за ветеринарната и хуманната медицина. Инвестиционното дружество притежава и българската корабна компания със 126-годишна история „Параходство Български Морски Флот“ АД, както и пристанищния оператор „БМФ Порт Бургас“ ЕАД.

За Modern Times Group

Modern Times Group (MTG) AB е публична компания, регистрирана на Nasdaq Stockholm („MTGA“ и „MTGB“). Групата има водеща позиция на пазара на медийно съдържание и ентъртеймънт в Швеция. В портфолиото ѝ има телевизия, радио и дейности, предоставящи следващо поколение развлекателни преживявания в електронните спортове, цифровото видео съдържание и онлайн игрите.

Официалното съобщение на MTG гласи:

MTG подписа споразумение за продажбата на своя дял от 95% в Нова Броудкастинг Груп в България на Адванс Медиа Груп. Сделката оценява цялата компания на 185 милиона евро. Очаква се придобиването да приключи през второто тримесечие на 2019 година, след получаване на необходимите регулаторни одобрения.

Нова Броудкастинг Груп e най-голямата търговска медийна компания на българския пазар и се състои от 7 телевизионни канала, както и от допълнителен дигитален бизнес, достигащи средно до 74% от българското население всеки месец. Приходите от продажби на Нова Броудкастинг Груп са в размер на 1, 154 млн. шведски крони, а оперативната печалба /EBIT/ е достигнала 223 млн. шведски крони през 2018 година. NOVA осигурява работа на 650 души. За първи път MTG навлиза в България през 2007 година чрез инвестицията си в Balkan Media Group Limited. В последствие през 2008 година придобива и NOVA. През следващата година обединява двата бизнеса.

„Сделката с Адванс Медиа Груп ще осигури бъдещото развитие на Нова Броудкастинг Груп, след като Главният изпълнителен директор Дидие Щосел и екипът му успяха да изведат компанията до позицията на водеща медийна група в България. Бих искал да благодаря на всеки, който е допринесъл за този успех. Тази сделка е в резултат на нашето стратегическо решение да намерим нови собственици, които да инвестират в развитието на медийната група, докато нашите усилия ще бъдат съсредоточени върху дигиталните ни глобални продукти. След отделянето на NENT Group, MTG ще се превърне в самостоятелен, стратегически оперативен и инвестиционен холдинг, фокусиран в областта на електронните спортове и разпространението на онлайн игри“ – коментира Йорген Мадсен Линдеман, президент и Главен изпълнителен директор на MTG.

Продажбата на компанията ще доведе до нетна капиталова печалба от около 1, 300 млн. шведски крони. Финансов консултант на MTG по сделката е Citigroup Global Markets.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе