Община Разград организира исторически възстановки по случай 3 март

На пресконференция в Община Разград главен експерт „Култура“ Виолета Антонова представи събитията, с които Разград ще отбележи Националния празник на България.

За първи път в Разград тази година ще бъде представена историческа възстановка „Освобождение“, събитието ще бъде на 03.03.2019 от 11:00 часа на площад „Възраждане“.

YouTube

Сдружение „Жива история“ – Шумен ще направи реконструкция /възстановка/ на  военните действия при с. Езерче, посрещане на Освободителите в Разград и дипломатическия акт  Санстефански мирен договор, подписан на 3 март 1878 година. Живата историческа картина ще бъде пресъздадена с  участието на Национално дружество „Традиция“ – Шумен, Сдружение „Клуб Миноносец Дръзки“ – Варна и със специалното участие на Христо Драгозов в ролята на княз Дондуков-Корсаков.

Във възстановката ще участват 65 гости – реенактори, към тях ще се присъединят  артисти от Капански ансамбъл – Разград.

 Тържеството ще продължи с издигане на националния флаг от новите почетни граждани на Разград – Здравко Душков, Здравко Занков и проф. Пламен Радев. Следва тържествено слово на кмета на Община Разград д-р Валентин Василев, връчване на благодарствени грамоти от Сдружение „Жива история“, като честването ще завърши с ритуал за поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе