Как да учим по-бързо и ефективно

Научаването на нови умения изисква време и търпение.

Некоординираност, разсеяност, чувство за провал и липса на умения са най-честите фактори, които ни демотивират в началото, когато учим нещо ново.

YouTube

Всеки от нас е чувал, че “Ако занаят се учеше с гледане, кучето на месаря щеше да е най-добрият касапин”.

Разбира се, за да овладеем нови умения, трябва да тренираме.

Редица проучвания от последните години откриват, че ако се опитваме да научим нещо ново, изискващо моторна дейност, обикновена физическа тренировка преди или след упражняването на новата дейност, биха ни помогнали по-бързо да се научим.

Някои неща са като „карането на колело“ – не се забравят

Дори и да си мислим, че може би сме забравили, мускулите ни просто помнят. В това се изразява нашата мускулна памет.

И въпреки че този тип памет не се съхранява в мускулите, а в мозъка, както всички други типове памет, тя е различна от механизмите, чрез които си припомняме коя е столицата на Финландия например.

Хората с амнезия доказват това твърдение – те обичайно могат да научават нови моторни умения, дори и да не могат да си спомнят как са ги упражнявали.

Тренировките освежават мозъка ни

Това е твърдение, което почти всеки от нас е чувал.

През 2012 г. обаче екип от учени към университета Копенхаген с ръководител Марк Ройг провеждат изследване, с което да установи дали физическите тренировки имат връзка с по-бързото и лесно научаване на нови моторни умения.

Проучването открива, че хората, които са карали колело 20 минути преди или след дадена нова дейност, са по-добри в тази дейност само седмица по-късно. Оказва се, че хората, които тренират след като упражняват нова дейност, се справят още по-добре в нея с времето от онези, които тренират преди това.

След тези открития Ройг задълбочава проучванията си

Той изследва точно колко време след упражняването на нова моторна дейност и колко интензивно трябва да се тренира за оптимални резултати. Изводът: колкото по-скоро и по-интензивно, толкова по-добре.

В най- новото си проучване към Университета Макгил в Канада, ученият си поставя за цел да разбере какво се случва в мозъците на хората, които тренират след като са упражнявали нова дейност.

За целта той учи 25 души на ново умение, представляващо запазването на курсора на мишката на компютър в очертанията на мърдаща се мишена.

Половината от участниците се качват на велоергометър след като са упражнявали новото умение, а другата половина си почива. 8 и 24 часа по-късно участниците се връщат в лабораторията, за да упражнят новото умение.

Докато извършват всички тези дейности, чрез електроенцефалография и електромиография е следена мозъчната им активност.

Резултатите от експеримента показват не само, че тези, които са тренирали след упражняването на новата дейност, са по-добри в нея 24 часа по-късно, но и имат по-ефикасна мозъчна дейност като цяло.

Учените смятат, че това се дължи на факта, че тренировките помагат за осъществяването на връзка между двете полукълба на мозъка или по-конкретно – тренировката освобождава части от мозъка и им позволява да се занимават с други неща.

Интересно е и откритието, че при тестовете 8 часа след тренировка

Няма голяма разлика между двете тествани групи, но 24 часа по-късно, след сън – първата група се справя много по-добре.

Следващия аспект, който учените смятат да изследват, е как сънят играе роля при ученето на нови моторни дейности.

До момента едно е сигурно – ако учите ново умение, включете 15-20-минутна физическа тренировка към ученето.

Отидете на фитнес, карайте колело, потичайте в квартала и задължително се наспете добре вечерта.

Източник: vesti.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе