Кметът Василев за изсечените дървета в ЖК „Орел“

Внасяме яснота по отстраняването днес на няколко дървета в ЖК „Орел“, коментира кметът на Община Разград д-р Валентин Василев на брифинг днес. Участваха също заместник-кметът Галина Георгиева, директор Дирекция „Програми и околна среда“ Недим Тахиров и ръководителят на проекта за паркоустрояване на ЖК „Орел“ Ивайло Ганев.

Поводът за брифинга е, че няколко човека са споделили своите опасения пред служителите на Общинско предприятие „Паркстрой“, във връзка с ремонта и изграждането на новите пешеходни алеи, при което се е наложило да бъдат премахнати няколко дървета. До момента са премахнати 8 дървета, а служителите днес са имали за задача да премахнат останалите, които пречат да се изгради тротоар.

YouTube

Заради проекта за паркоустрояване на зелени площи в квартала близо 22 дървета ще трябва да бъдат премахнати по разпореждане на проектантите към момента, но за сметка на това се предвижда да бъдат засадени 1 240 бр. иглолистни и широколистни дървета, 1 300 бр. цъфтящи и с опадливи листа храсти, над 1 500 м. живи плетове.

Кметът прикани гражданите да не смесват санитарната сеч, която също се извършва в ЖК „Орел“, с отстраняването на дървета по проекта. Тя се прави с цел оформяне на корони и превантивни действия срещу увреждане на трети страни – имущество и комуникации.

Градоначалникът заяви, че е наясно, че няма как на всеки един човек всичко да бъде по вкуса, и припомни случаят, при първата копка на проекта, как една госпожа се оплаква, че билбордът, който представя проекта хвърля сянка на апартамента ѝ.

Чрез възпрепятстване на строителните дейности от гражданите се бави изпълнението на проекта, което е за сметка на неговото приключване, коментира още д-р Василев, който допълни, че при забавяне се налагат наказания чрез финансови инструменти. Кметът прикани будните граждани, които следят за изпълнението на проекта отблизо и изказват мнения, без нужната квалификация, да сигнализират и за случаи, при които вече се руши направеното. Той посочи, че вече има откраднати дървета от новозасадените, че поставените нови кошчета се търкалят, а върху новоизградени бордюри се паркират автомобили, дори показа снимки на паркирал джип върху изграждана в момента зелена площ в ЖК „Орел“. Някои от зелените площи там се ползват за засаждане със зеленчуци, но по проекта, тези градинки подлежат на облагородяване.

Недим Тахиров обясни, как дърветата в този квартал са засаждани преди години непланово, без да се вземат предвид отстояние от сгради, комуникации, подходи. Кореновата им система също руши, надига асфалта, тротоарите и бордюрите. Ежедневно в Общината идва някой, който иска дадено дърво да бъде премахнато, защото му пречи, коментира още Тахиров и допълни, че проектът е за паркоустрояване на зелени площи, той няма как да ощети зелените площи там, а само ще ги обогати.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе