Какво се случва с тялото ни, ако мразим работата си?

На всички ни е ясно, че стресът на работа се отразява на здравето, пише Lifestyle.bg. Когато обаче става дума за постоянна ненавист към работното място, особено когато е комбинирана с неприятни отношения с шеф или колеги, последствията за тялото са значими.

Според професора от Станфорд и автор на книгата Dying for a Paycheck („Да умреш за заплатата си“) – Джефри Пфефър, от последствия, свързани с работата им, в САЩ всяка година умират около 120 хил. човека.

YouTube

Проблеми със съня

Това е първият симптом, който се характеризира с трудност да заспим или пък със среднощни събуждания. Когато станат хронични, е време да вземем някакви мерки.

Главоболие

Когато виждаме работното си място като опасна зона, тялото стяга мускулите си, за да се предпази. Следват болки в гърба, раменете и врата, които пък водят до мигрена и главоболие.

Напрежение в тялото

Подобно на горното, стегнатите мускули показват, че се чувстваме застрашени. Ако стоим на бюрото си изгърбени и със стисната челюст, нещо ни подсказва, че не се чувстваме комфортно на работното място.

Спаднал имунитет и проблеми със стомаха

Стресът се отразява на защитните сили на организма – това го знае всеки. Затова няма нищо чудно в по-честото ни разболяване, когато работим в токсична среда. Нервите пък се отразяват на работата на метаболизма и на стомаха.

Изчезнало желание за секс

За някои хора сексът е начин да се отърсят от стреса. За други обаче сексът се оказва още едно допълнително натоварване. Хората, които имат проблеми на работното място, твърдят, че просто не им остава време за секс.

Ако се разпознаваме в повечето от горните симптоми, Пфефър има няколко съвета за нас. Най-простото е да правим по-чести почивки и да забравяме за работата през уикендите. Освен това да се опитаме да променим отношението си към офиса и да го видим в друга перспектива. Ако и това не помогне, решението е предизвестие за напускане. В крайна сметка здравето е най-важно.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе