Защо въвеждането на електронни винетки беше повече от необходимо

Вече близо месец и половина електронните винетки са в продажба онлайн, а на пръв поглед изглежда, че проблемите са не един. Един по-задълбочен анализ, обаче, показва че предимствата от въвеждането на електронна услуга, на мястото на досегашната хартиена такава, вече надвишават недостатъците.

Удобството, сигурността и модернизацията на този вид услуга ще се изплатят в пъти в дългосрочен план, затова трябва да помислим в перспектива, а не от гледната точка на настоящето.

YouTube

Ето ви доводите защо въвеждането на електронните винетки беше повече от необходима стъпка.

Електронни винетки – стъпка в правилната посока

Въвеждането на електронна винетка и създаването на електронна тол система е стъпка в правилната посока. Това ще позволи по-добра събираемост на приходите, по-голяма сигурност при покупка, по-малко време за изпълнение и по-голямо удобство по отношение на самата услугата.

Очакваните приходи, пък, ще подобрят значително възможностите за поддръжка на наличната инфраструктура, и се очаква да финансират довършването на проекти от национално значение като автомагистрала „Хемус“ и автомагистрала „Струма“.

Запазване на околната среда

За никого не е тайна, че за производството на старите винетни стикери беше нужна много хартия, като според статистиката, за 2017 година са били продадени 5 милиона винетни стикери. Трудно е да прогнозираме колко хартия и, респективно, дървета е коствала направата им, но определено можем да сме сигурни, че подобен ресурс вече няма да е нужен.

Това със сигурност ще се отрази позитивно и на околната среда, което трябва да послужи за пример колко полезно за природата би било преминаването в електронен вариант и на други административни услуги и данъци.

По-удобно е

Семплата истина. Причината магазините, услугите, новините и прочие да се развиват толкова добре в интернет, е че просто е по-удобно. Това ни спестява ходенето по магазини, купуването на вестници и ходенето в офиси, за да си платим или поръчаме дадена услуга.

Електронните винетки онлайн също ще направят цялата процедура в пъти по-удобна и категорично по-поносима.

Затова нека оценим удобството, което новата система ни носи и да се надяваме, че това ще е позитивен пример и за други подобни реформи.

Интелигентна електронна система

Въвеждането на системата за електронни винетки и тол системата (която ще заработи на малко по-късен етап) ни носят не само удобството от купуването на винетки онлайн, но отварят вратата и за навлизането на интелигентните електронни системи в тази вид услуга.

В сайта на официалния партньор на АПИ – Vinetki.bg, например, има един редица функционалности и удобства, които ще улеснят не само закупуването на услугата, но и целия процес преди и след това.

В сайта ще може да се насладите на удобния и улеснен интерфейс, възможността за закупуване на повече от една винетка с едно заплащане, редица улеснения за бизнесите с големи автопаркове, валидация на регистрационния номер на моторното превозно средство, проследяване на закупените услуги (история на покупките), както и интелигентен автоматизиран онлайн чат бот, способен да отговори на всички въпроси на потребителя.

Всички тези удобства са само част от това, което предстои с въвеждането на електронната услуга на досегашния хартиен стикер.

След заработването на тол системата ще бъдат инсталирани и интелигентни камери, които ще могат да проследяват в реално време кой има закупена винетка и кой не. Това ще намали и значително нуждата да бъдете спирани от служители на Пътна полиция за проверка на валидността на стикера.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе