Събират от училищата брошурата „Любов без последствия“

Брошурата „Любов без последствия“ не е предназначена за разпространение в училищата и от седмица Министерство на образованието и Министерство на здравеопазването правят всичко възможно да приберат всички брошури и те да не стигат до децата.

Това увери здравният министър Кирил Ананиев на кратък брифинг в Министерски съвет заедно с просветния министър Карсимир Вълчев.

YouTube

Брошурата е издание на Глобалния фонд към ООН (у нас действието му е опд шапката на МЗ). У нас е издадена през 2006 г. и преиздадена през 2009 и 2017 г. Тя е свързана с целевата група на мъже, които правят секс с мъже и не е предназначена за разпространение в училища. Съхранява се в Районните здравни инспекции.

Установено е, че е складирана в пет такива звена – в Монтана, Видин, Ямбол, Кърджали и Хасково. Ръководствата на петте РЗИ-та са взели решение да разпространят тази брошура в училищата, призна Кирил Ананиев. По думите му тези брошури трябва да отидат в само и единствено в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН.

Здравният министър се съмнява директорите на училищата да са допуснали нарочно това да се случи. Вълчев уточни, че брошурата „Любов без последствия“ е разпространявана в училищата от медицинските специалисти, работещи в здравните кабинети. Тези здравни специалисти не са на подчинение на директорите на училищата.

„Това е една провокация, която се разследва и всички виновни лица, ще бъдат наказани по съответния начин“, увери Ананиев.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе