„Момо“ е новата заплаха за децата в интернет

Онлайн игра, която кара децата да се самонараняват и даже да отнемат живота си – така в социалните мрежи се коментира „Предизвикателството Момо”.

Властите във Великобритания и Съединените щати се включиха в осведомителна кампания за безопасността в мрежата, насочена към най-малките, информира bTV.

YouTube

Междувременно, родители и у нас сигнализират, че са попадали на Момо в онлайн пространството.

Ужасяваща фигура на кукла с изпъкнали очи и изкривена усмивка се появява в онлайн платформите за видео споделяне. Предизвиква да започнеш игра, като ѝ пишеш в WhatsApp. Ако изпратиш съобщението, Момо започва да те приканва да се самонараниш и завършва със заплаха, че ако не се самоубиеш, ще пострадат близките ти.

Всичко започва в испаноезична група във „Фейсбук”, в която потребителите са младежи. Предизвикателството е описано като нещо опасно, но и много интересно. Играта вече се разпространи в Европа и САЩ. Според вестникарски публикации в Аржентина се води разследване дали Момо е причина за смъртта на 12-годишно момиче, което е публикувало видеоклипове за себе си, като прави серия от предизвикателства, преди да се самоубие. Няколко телефонни номера са свързани с Момо – повечето започват с националния код на Япония +81.

През последните дни, родители и у нас споделят, че децата им са виждали Момо в мрежата.

Според семейния консултант Евелина Лафчийска е безспорно, че предизвикателството съществува, защото децата го срещат в онлайн пространството, но няма данни, поне за Европа, че то предизвиква децата да се самонараняват.

Това е поредният онлайн тормоз – кибервойните са факт и интернет вече взима жертви, коментира Ростислав Петров, преподавател по етично хакерство.

И двамата са категорични, че трябва да има обучение и дигитална грамотност – как да се докладва, как да се управляват профилите, кои са заплахите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе