Досадни неща, понижаващи стреса

Добрата новина е, че в ежедневието ни има елементарни начини да преборим стреса. Често обаче те ни се струват досадни.

1. Миене на чинии

YouTube

Според едно проучване, публикувано през 2014 г. в списание Mindfulness, един по-„съзнателен“ подход към миенето на чинии може да спомогне за понижаване на стреса.

2. Разчистване и подреждане на дома

Изследване сочи, че хаосът стресира жените. През 2010 г. изследване, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, разглежда как разхвърляният дом се отразява на женените двойки. Резултатите сочат, че жените в разхвърляни къща са с по-високо ниво на кортизола. Така че… изчистете!

3. Трениране в група

Тренирането може да ви се струва като неприятно задължение. А тренирането в група – дори некомфортно. Особено ако фигурата ви не е поддържана и стегната. Според проучване, публикувано в Journal of the American Osteopathic Association, груповите тренировки спомагат за понижават на нивото на стреса.

4. Помирисване на дрехите на партньора/партньорката

Изследване от миналата година гласи, че миризмата на дрехите на любимия човек понижава нивото на стреса.

5. Задълбаване в провалите ни

Според проучване, публикувано през 2018 г. в списание Frontiers, писането за предишни неуспехи позволява на човека да усети източника на стрес като по-малко натоварващ, понижавайки психологическото напрежение. Парадоксално, но факт.

6. Пеенето на глас, така че другите да чуват

Изследване, проведено миналата година, сочи, че пеенето в хор понижава сърдечния ритъм, нормализира кръвното налягане и контролира нивото на кортизола.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе