Американец спечели 1.5 милиарда долара от лотарията

Щастливецът избрал да получи сумата наведнъж, което я намалява до 877,7 млн. долара.

Човекът, който сам прибра рекордния джакпот от 1,5 млрд. долара, си взе парите, съобщава Ен Би Си. Щастливецът избрал да получи сумата наведнъж, което я намалява до 877,7 млн. долара.

YouTube

Знае се, че печелившият е от щат Южна Каролина. Самоличността му обаче остава неизвестна, защото той или тя са предпочели така. Печелившият билет за тиража от 23 октомври е бил купен в 20-хилядно градче в северозападната част на щата. Историята на печелившия става още по-интересна, защото при купуването на билета, човекът учтиво отстъпил реда си на опашката на друг, който също купувал билети за лотарията.

В САЩ клиентите често не попълват числата във фиша, а казват на касиерите в магазините да им дадат комбинация, генерирана на случаен принцип от машината за билети. „Малък жест на доброта е довел до невероятен резултат“, каза служител на лотарията, след като обяви, че джакпотът е бил получен. Шансовете да бъде отгатната печелившата комбинация в американската лотария Мега милиони са едва 1 на 303 милиона.

Джакпотът, който спечели анонимния жител на Южна Каролина беше точно 1,537 млрд. долара. Това е съвсем малко под рекорда на всички времена от 2016 г. в лотарията Пауър бол, който беше 1,586 млрд. долара. Тогава победителите бяха няколко, обаче, което прави жителя на Южна Каролина човека прибрал най-голяма сума.

Ако печелившият беше избрал парите да му бъдат изплатени на вноски в следващите 29 години, щеше да получи цялата сума от над милиард и половина. Върху печалбите от лотарията в САЩ се дължат както федерални, така и местни данъци, което означава, че дългосрочното изплащане е още по-изгодно. Въпреки това то бива предпочетено много рядко от спечелилите големи джакпоти.

Поради големите суми, които се трупат в резултат на нищожните шансове за големия джакпот, лотариите в САЩ са голям източник на средства за местните власти. Само в Южна Каролина са похарчили 5,4 млрд. долара постъпления от лотарийни билети, от 2002 г., когато беше установен сегашния формат на игрите на късмета.

Лотарията се разиграва в 44 щата, като билета е на цена 2 долара. За тиража, в който падна големия джакпот, бяха продадени около 370 млн. билети.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе