Стана ли време да сменяме зимните гуми с летни?

През последните дни температурите в страната на места достигнаха до 20 градуса.

Това накара голяма част от шофьорите да сменят зимните гуми на автомобилите си с летни.

YouTube

Според автомобилния състезател Румен Дунев основният довод на шофьорите е, че те искат да запазят своите зимни гуми и те да не се износват при високите температури.

Той подчерта обаче, че макар и да е топло през деня, сутрин термометрите отчитат между 1 и 2 градуса и тази температура не е достатъчна за доброто сцепление и късия спирачен път при летните гуми, защото те работят при температурен диапазон над 8 градуса.

„Ако изчакат още седмица-две, би било по-безопасно за всички шофьори“, коментира в „България сутрин“ Дунев, предава Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че при закупуването на нови летни гуми е желателно шофьорите да се вгледат в индекса, който показва икономичната ефективност на гумата, тъй като има и такива, които вдигат разхода на горивото до един литър на сто километра.

Според него законът за гумите трябва да се преразгледа, тъй като в него не е изрично споменато, че всеки автомобил трябва да се движи със зимни гуми през зимата, а се посочва само, че грайферът им трябва да е над 4 милиметра, което не е достатъчно, за да се осигури безопасност.

„Спирането на жертвите по пътищата е дългосрочен процес, който трябва да се заложи в законите“, категоричен бе автомобилният състезател Румен Дунев.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе