Какви промени ще донесе 5G в живота ни?

Заместник-ръководителят на Китайската асоциация на телекомуникационните компании У Суонин често дава следния пример: „Там, където се простира 5G мрежата, хората с увредено зрение ще водят спокоен живот без да се нуждаят от кучета-водачи. С помощта на технологиите за придвижване без водач те ще могат да отидат навсякъде. Автомобилът сам ще търси място за паркиране, а в тесните улички, където е невъзможно да влезе кола, да избегнат всички препятствия, използвайки интернет на нещата.“ У Суонин обяснява, че 5G технологиите не само ще ускорят мобилния интернет, но и ще променят начините за свързване със света. Или по-просто казано, 5G ще промени живота ни, предава bulgarian.cri.cn.

Гласовото повикване ще се превърне във видеообаждане

YouTube

Директорът на Държавната водеща лаборатория за работа в мрежа и комутационни системи към Пекинския университет по телекомуникации и пощи Джан Пин каза : „В сравнение с 4G мрежата, най-забележителната характеристика на 5G е високата скорост. Затова в 5G епохата най-очевидното усещане за обикновените хора ще е невероятната бързина на интернет.“

С други думи в 5G епохата няма да има прекъсвания по време на живо предаване. Едновременното свързване на десетки, дори стотици хора, по едно и също време на едно и също място през мобилните телефони вече няма да е невъзможно. Дори и да се намирате на оживено място няма да имате притеснения, че интернет скоростта ще е по-бавна. В 4G епохата един от най-големите проблеми е бавната скорост за теглене, но 5G ще разреши това затруднение. Професор Ли Шаосиен от Китайския университет за електроника и технологии каза: „В момента, за да изтеглите един филм с добро качество са ви нужни няколко или десетки минути, но с 5G мрежата ще са ви достатъчни само няколко секунди.“

Разбира се за най-основната функция на телекомуникационните технологии – гласовото повикване, 5G ще донесе огромни промени. Ако разполагате с VR очила и се обадите по телефона на приятел, той ще се появи пред вас в холографско триизмерно изображение, което не само говори, но и прави различни жестове, като че ли стои срещу вас. Проф. Ли каза, че за базираните на мобилни комуникационни технологии развлечения като видеообаждане, предавания на живо, интернет игри и други няма да има притеснения за скоростта. При наличието на 5G мрежа всичко това ще се осъществява безпрепятствено.

Автономните автомобили ще дават предимство на пешеходците

У Суопин обяснява: „По-бързата скорост на 5G ще увеличи функциите на интернет на нещата и ще се осъществи свързването между човека и предметите, както и между различните предмети, което означава, че човечеството ще влезе в епохата на интернет на нещата.“

Директорът на Изследователския център за информационна икономика и конкурентоспособност при Пекинския университет за пощи и телекомуникационни технологии Дзън Дзиенцю счита, че в 5G епохата на интернат на нещата най-типично и перспективно приложение ще намерят автономните технологии, които ще се възползват от високата скорост и слабото времезакъснение. „В 4G епохата интернет скоростта е по-бавна, а закъснението във времето по-голямо. Автомобилът без шофьор не е в състояние да реагира бързо и навреме според състоянието на пътя, което е възможно да предизвика катастрофа. Той може единствено да поддържа фиксирана скорост и автоматично да задейства аварийната спирачка.“, каза Дзън Дзиенцю. Но с 5G мрежата сигналът ще е по-силен и времезакъснението вероятно ще бъде намалено до 1 милисекунда, т.е. ще се реагира почти в реално време, с което автономната система ще може да откликне бързо при неочаквани ситуации.

У Суонин каза: „В епохата на 5G автомобилите без шофьор няма да са пасивно превозно средство. Те ще са като жив „човек“. С помощта на интернет на нещата ще могат да усещат пътя, другите превозни средства, пешеходците, светофара, сградите наоколо и ще реагират на тях адекватно.“ Т.е. в бъдеще автономните коли не само ще разпознават сигналите на светофара и ще дават предимство на пешеходците, но и ще анализират ситуацията на пътя, ще избягват задръстванията и ще избират най-подходящия маршрут.

Лекарите в Пекин правят операции на разстояние

Ръководителят на отдела за оптимизиране на безжичната мрежа на клона на Чайна Мобайл в гр. Ханджоу Джу Джъдзюн каза: „Освен при автономните технологии 5G ще доведе до огромни промени и в медицината, като помогне телемедицината наистина да се превърне в реалност.“

Телемедицината лекува от разстояние, използвайки интернет връзка, като при нея няма нужда лекар и пациент да са заедно на едно и също място по едно и също време. През изминалите няколко години се правят опити в отдалечените райони, но само в лечението на някои общи заболявания и поставянето на предварителна диагноза. В 5G епохата съдържанието на телемедицината ще се обогати.

Например линейката ще може да поддържа връзка в реално време с лекарите в болницата, докато кара пациента в спешното. От нея ще може да бъде изпратена рентгенова снимка и видео, с които да се прецени състоянието на болния и да се направи подготовка, за да се спести ценно за живота му време.

Но това не е всичко. С помощта на 5G мрежата лекарите ще могат да извършат ултразвуков преглед от разстояние. Д-р Джу каза, че са направили подобна демонстрация: Лекарят сяда пред екрана на компютъра и прави ултразвук като контролира процеса чрез медицински робот. „Чрез високоскоростната 5G мрежа медицинският робот може да копира действията на лекаря почти синхронизирано.“

В бъдеще известни лекари в Пекин или Шанхай могат да ръководят свои колеги в отдалечените райони или да контролират роботи в Синдзян и Тибет например по време операции.

Индустриалните роботи ще заменят „работниците по поддръжката“

В областта на промишлеността 5G също ще покаже превъзходството си и ще стимулира трансформацията на китайската традиционна преработваща промишленост, като направи производството по-интелигентно.

У Суонин каза: „Една от очевидните характеристики на интелигентното производство е заместването на част от персонала в заводите с индустриални роботи, за да се повиши ефективността.“ С 5G технологиите ще се намалят разходите за кабели, които свързват различните машини, а действията на роботите няма да бъдат ограничени. Те ще могат да се придвижват до различни места и да извършват разнообразни дейности.

Освен това 5G технологиите ще създадат една всеобхватна информационна екосистема, която да свързва работниците във и извън завода, както и потребителите и машините, с което ще се реализира споделянето на информация между човека и предметите навсякъде и по всяко време. По този начин чрез 5G мрежата потребителите ще могат да участват в процеса на производството, например дизайна на продуктите и проверката на производствения процес в реално време.

Най-важното обаче е, че в бъдещите интелигентни заводи работниците, индустриалните роботи, продуктите и суровините ще се превърнат в индивиди с възприятия и умения да реагират и общуват помежду си. Ако някъде се появи проблем, индустриалните роботи веднага ще разбират за него. При нормални обстоятелства те ще могат сами да извършат ремонтна на базата на самостоятелно натрупания опит. Когато роботите не могат да се справят с проблема, работниците ще ги контролират и ръководят от разстояние чрез VR оборудване.

Гледане на мач със съдията

Началникът на отдел „Системно планиране“ на клона на Чайна Мобайл в Ханджоу Лу Хънли каза: „Разбира се промените от въвеждането на 5G ще засегнат различни области от ежедневието на обикновените хора.“

Да вземем за пример поръчването на храна по интернет. Като имаме предвид времето за доставка, в момента услугите на различните платформи са ограничени от разстоянието и клиентите се налага да избират само ресторанти, намиращи се на няколко километра от тях. Те не могат да поръчват храна от по-отдалечените. „Когато навлезем в епохата на 5G, платформите за поръчване по интернет ще могат да доставят храната с дронове, с което разстоянието вече няма да е проблем,“ каза Лу Хънли. Безпилотните летателни апарати имат високи изисквания за интернет скоростта и времезакъснението. Ако управляващият или контролиращата система не могат своевременно да променят маршрута, когато дронът срещне препятствие, той вероятно ще загуби посока и ще се разбие. 5Gтехнологиите ще разрешат тези проблеми.

На онези, които обичат да стоят вкъщи, 5G ще предостави по-удобен живот. „Хората ще могат да правят все повече неща у дома, няма да има нужда да излизат навън и ще имат повече удобства“, каза Лу Хънли.

Например с помощта на VR каска или очила, футболните фенове ще могат да гледат състезанията на олимпийските или азиатски игри, мачовете от Световната купа вкъщи, но ще се чувстват като че ли са там на място. Благодарение на 5G мрежата ефектът ще е дори по-добър отколкото на стадиона. Зрителите ще могат свободно да променят посоката на снимане на камерите, дори да следят мача през очите на съдията или спортистите.

Освен това, когато купуват билет за състезанията, няма да се налага да избират място от схема, която не е триизмерна, а чрез VR оборудването ще могат да „застанат“ директно на стадиона и да проверят откъде визуалните ефекти са най-добри. Тази технология най-вероятно ще бъде въведена най-рано за Азиатските игри в Ханджоу през 2022 г.

„Това са само част от промените, до които ще доведе 5G епохата, но не всичките“, добави директорът на Изследователския център за информационна икономика и конкурентоспособност при Пекинския университет за пощи и телекомуникационни технологии Дзън Дзиенцю.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе