Защо е полезно да седим на пода?

Колко често седите на пода? А бихте ли се хранили на пода, макар това да не е много често срещано в западния свят.

Научете повече за ползите от това да седите на пода.

YouTube

1. Подобрява стойката.

Неправилната позиция на тялото и стойката като цяло водят след себе си куп здравословни проблеми. Седенето на пода естествено коригира стойката и предотвратява болките в долната част на гърба и кръста. Седенето на пода буквално принуждава човек да стои изправен и с изпънат гръбнак. Това намалява болките в раменете и врата.

2. Подобрява храносмилането.

Храненето на пода подобрява храносмилането. Макар това да не е популярно по нашите географски ширини, всъщност носи много ползи. Навеждането напред, за да лапнете храната, и след това връщането в изходна позиция стимулира производството на храносмилателни сокове. Така храната се смила по-добре и по-бързо.

3. Седенето на пода като форма на релакс.

Можете да превърнете седенето на пода в релаксираща практика или медитация. Просто затворете очи, изправете гърба и поставете длани на коленете. Отпуснете раменете, без да увисват. Притворете очи и за няколко минути се концентрирайте само върху дишането. Не мислете за нищо. С последното издишане отворете бавно очи. Ще се изненадате как тази релаксираща практика ще се отрази на настроението ви.

4. Седенето на пода подпомага здравето на ставите.

Седенето на пода за мнозина може и да е неестествено. Истината обаче е, че хората използват столове само от няколко века. Преди това седенето на пода е било съвсем нормално. Най-много ползи, разбира се, има за стойката. Не по-малко са те обаче за здравето на ставите. Постоянното сгъване на коленните и тазобедрени стави ги прави по-гъвкави, а с времето намалява риска от артрит и остеопороза.

5. Седенето на пода удължава живота.

Може и да ви звучи странно, но има проучване, което доказва връзката между седенето на пода и продължителността на живота. Причината се крие в изправянето без чужда помощ. Изправянето от седнало положение на пода изисква сила, гъвкавост и баланс, които учените установили, че са пряко свързани с продължителността на живота.

6. Седенето на пода подобрява кръвообращението.

Седенето „по турски“, както му казваме у нас, подобрява кръвообращението, успокоява нервите. Затова се смята, че редовното седене на пода може да подобри сърдечното здраве.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе