Антимафиоти нахлуха в офисите на фирмата, която направи ТОЛ-системата у нас

Чешката полицията е влязла в офисите на австрийската компания “Капш”, която разработва българската тол система. По информация на “Ройтерс”, причината за проверката е било участието на компанията в обществени поръчки, сред които и тази за ТОЛ системата в Чехия, както и подозрения за корупмпиране на висши държавни чиновници.

Общество ОРГ припомня, че през 2016г. Kapsch бяха обвинени и от правителството на Южна Африка за присвояване на 70% от държавния бюджет за пътища в страната, което доведе до протести и оставка на министъра на транспорта.

YouTube

Разследване за 474 млн. долара.

След нахлуването на антимафиоти в офисите на компанията в Прага преди ден, представител на Kapsch TrafficCom е потвърдил, че към момента няма арестувани служители, а от фирмата съдействат максимално на властите. От българския офис на компанията посочват, че за момента нямат обвинения.

“Капш” спечели изграждането на ТОЛ системата в Чехия през 2007 г. През месец февруари тази година обаче, Капш загубиха 474,1 млн. долара в новия търг за упрявлението на тол системата. Вчера чешкото звено за борба с организираната престъпност съобщи в Туитър, че операцията е свързана с две криминални разследвания. Според местните медии едно от разследванията срещу Kapsch e за корумпиране на шефа на чешката Комисия за защита на конкуренцията – Петр Рафадж. В замяна той бил обещал да съдейства за “отстраняване” на конкурентите на австрийците.

До Прага и назад в България
От Общество ОРГ припомняме, че няколко дни преди излизане на официалните резултати от търга за изграждане на тол системата в България, хакери изкараха списък, в който се виждаше, че именно Капш ще спечели търга, въпреки, че пликовете с цените на кандидатите не бяха още отворени. Тогава от АПИ излезнаха с официлна позиция, че списъкът е фалшив. Въпреки това, именно Капш спечелиха.

Агенция Пътна Инфраструктура

Търгът за изграждане на тол системата в България беше запомнен с непрекъснатото саботиране с анонимни жалби. Това нанесе изключителни загуби за България, които премиерът Бойко Борисов определи като загуби за 1.3 млн. на ден.

Източник: http://www.obshtestvo.org

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе