Кокосът и неговите ползи за здравето

Кокосовите орехи са много по-полезни, отколкото предполагаш. Бавно, но сигурно кокосът навлиза във всеки един аспект от живота ти – днес можеш да го срещнеш както в сутрешната си закуска, така и в крема си за ръце. До скоро на кокоса му се носеше славата, че запушва артерии, увеличава нивата на холестерол и риска от сърдечни заболявания. Това са преувеличени твърдения. Истината е, че кокосовите орехи са силно питателни, богати на фибри и съдържат важни витамини и минерали.

Какво представлява кокосовият орех?

YouTube

Думата „кокос“ всъщност идва от испански и означава „глава“ или „череп“ заради трите вдлъбнати по повърхността на ореха, които напомнят човешко лице. Дървото на кокосовия орех е голяма палма, която стига височина до 30 м и годишно дава до 75 плода. Ако искаш да отглеждаш такава палма, ще трябва да изчакаш цели шест години, преди да започне да цъфти. Но не се тревожи, кокосовите стърготини са достъпни във всеки магазин и можеш да се сдобиеш с тях доста по-бързо и за по-малко пари. 🙂

Какво се произвежда от кокосовия орех?

Основно това са кокосово мляко, вода, масло и сърцевина (стърготини и чипс). На пазара можеш да откриеш и пресни кокосови орехи. Те са основно два вида – недозрели и зрели. Незрелите кокосови орехи съдържат повече вода и мека, подобна на пастет вътрешност, докато зрелите имат твърда сърцевина и по-малко вода.

Ако трябва да избираш между двата вида, спри се на недозрелия, защото той е най-здравословен. Водата му е един от най-големите източници на електролити. Те са отговорни за поддържането на правилната хидратация на тялото, за да могат мускулите и нервите да функционират правилно. Идеалното време да пиеш вода от недозрял кокос е след интензивна тренировка.

Кокосова вода и мека сърцевина

Тя има ниско съдържание на калории, въглехидрати и захари. Почти напълно ѝ липсват мазнини. В допълнение, кокосовата вода е богата на аскорбинова киселина (витамин Ц), витамини от групата Б и протеини. Меката сърцевина на незрелия кокос е източник на полезни мазнини и протеини и помага за възстановяването на мускулните тъкани.

Кокосово масло

Заради високото му съдържание на наситени мазнини, много хора все още се чудят дали е вредно за здравето им. На пазара има два вида масло – едното е хидрогенно (известно като транс-мазнина) и студено пресовано. Хидрогенираната мазнина е растителна мазнина, която е подобрена по изкуствен път. Благодарение на нея, храни като вафли и бисквити издържат дълго време, а и цената му е по-ниска. Чистото кокосово масло се получава от зрели плодове, които имат по-твърда сърцевина. Студено пресованото масло е толкова вкусно и питателно, че можеш директно да си намажеш филийка и да се насладиш на лекия сладникав вкус. Именно към студено-пресования вариант трябва да се насочиш.

Кокосовото масло е богато на мастни киселини, които могат да помогнат в ускоряването на метаболизма ти. Също така помага за детоксикацията на тялото и подобрява работата на храносмилателния тракт, предпазвайки те от запек и други стомашни проблеми.

В кухнята

Едно от най-известните приложения на кокосовото масло е в десертите. Кокосовото масло е едно от най-стабилните масла за готвене при висока температура. То не образува вредни съединения като други растителни продукти. Поради ниския си гликемичен индекс кокосовото масло може да замени сметаната, захарта, краве маслото и бялото брашно.

Кокосовото брашно е изсушена и смелена на прах кокосова сърцевина. Този тип брашно не съдържа глутен, има ниско съдържание на въглехидрати, много фибри и е подходящо за печене.

Кокосовото мляко се прави чрез смесване на прясно настъргана сърцевина и кокосова вода, които се смилат и притискат през фина цедка (можеш да опиташ и сам да си направиш кокосово мляко, толкова е лесно). Тежката, кремообразна течност, която се получава, се нарича кокосово мляко и може да се използва както за десерти, така и за основни ястия.

Кокосовата захар се извлича от косовия нектар. Това се случва в момента преди цветовете да цъфнат. Вкусът на кокосовата захар е силен и напомня на кафява захар с нотка на карамел. Богата е на витамини, минерали и аминокиселини. Кокосовата захар се смята за ниско гликемична храна и е подходяща за диабетици.

Ползи от кокосовото масло

  1. Поддържа здравето на имунната система – антивирусен, антибактериален, противогъбичен и антипаразитен ефект.
  2. Естествен източник на енергия, подобрява физическите и спортни постижения.
  3. Подобрява храносмилането и усвояването на полезни вещества, витамини и минерали.
  4. Подобрява нивата на инсулин, особено на пациентите с диабет.
  5. Помага за предпазване от рак и отстранява свободните радикали, които причиняват преждевременно стареене и дегенеративни заболявания.
  6. Намаля риска от болести на сърцето и повишава добрия холестерол.
  7. Възстановява и поддържа функцията на щитовидната жлеза.
  8. Помага за предотвратяване на бъбречни заболявания и инфекции на пикочния мехур.
  9. Помага при отслабване.
  10. Поддържа косата и кожата здрави и жизнени, предотвратява появата на бръчки, отпуснатата кожа, старческите петна и осигурява защита от слънцето.

Любителите на кокосови орехи се радват на силна имунна система и сияен външен вид, така че това определено е храна, която ако не си опитвал до сега, трябва да включиш в менюто си.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе