6 минути в затворена кола може да са фатални за кучето ни

Кучетата са корави животни и могат да понесат много неща – но горещината не е едно от тях.

Груба и понякога дори фатална грешка е да оставите най-добрия си приятел в затворен автомобил – даже и да е за петнайсетина минути, подчертават експертите на изданието Quartz.

YouTube

Причината е, че затвореното купе на автомобила се нагрява изключително бързо. Дори в прохладен ден с температура около 22 градуса по Целзий е достатъчен един час на слънце, и температурата в колата скача до 47 градуса.

В умерено топъл ден (27 градуса) са достатъчни 10 минути температурата в колата да се качи до 37 градуса. При 32 градуса външна температура – обичайна за лятото в България, макар и не точно тази година – след десет минути в купето вече ще е цели 49 градуса.

Не забравяйте, че хората са по-добре пригодени от домашните си любимци да издържат на горещини. Кучетата по-трудно се охлаждат и ако телесната им температура достигне 41 градуса, рискуват да получат топлинен удар, от който едва около 50% оцеляват.

При 44 градуса кръвообращението се нарушава и се стига до кръвоизливи и отказ на бъбреците.

При гореща околна среда кучето може да достигне такава телесна температура за едва 6 минути. И не мислете, че оставянето на прозореца открехнат подобрява особено нещата.

Няма безопасен период, за който да оставите кучето си в колата, настоява Quartz – освен ако не оставите двигателя и климатика работещи, но това не е препоръчително по други причини. На някои места, примерно в американския щат Калифорния, човек има право законно да разбие прозореца на чужд автомобил, ако вътре е затворено куче.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе