НАП започва да следи и медицинските ни картони

Националната агенция за приходите (НАП) ще вижда по всяко време кой пациент къде е бил прегледан, в коя болница лежи, какви лекарства пие, което медиците смятат за недопустимо нарушаване на лекарската тайна.

НАП ще знае всичките ви болести, ако наредбата за касовите апарати не се промени.

YouTube

Причината е, че според новата наредба за касовите апарати медицинският софтуер, в който се записват тези данни, се приравнява на софтуер, който да следи продажбите в търговските обекти. При лекарите продажбите са прегледи, изследвания и лечение на пациенти, а софтуерът на компютрите им трябва да бъде надграден така, че да предава данните в почти реално време към НАП. Затова съсловната организация на лекарите Българският лекарски съюз (БЛС), Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и компаниите, които разработват и поддържат медицински софтуер са изпратили открити писма към парламента, премиера, здравния, финансовия министър и здравната каса, пише вестник Капитал.

С предстоящото (вероятно през септември) връзване на медицинския софтуер към касовите апарати съществува и още един проблем – ако за срок от 24 часа няма интернет, сървърът се срине или програмата не работи, търговският обект трябва да спре работа. Това е валидно за всички компании, но в медицинските среди сривът означава, че лекарят трябва да спре да лекува, оперира или изследва пациента, ако не е убеден, че софтуерът, вързан с касовия апарат, работи. По принцип има опция да се издават касови бележки от кочани, но не е ясно при подобен срив дали няма да бъде засегната функционалността на цялата система.

Експерти по болничен софтуер отбелязаха пред „Капитал“, че по време на разговорите с НАП е имало и други проблеми. От НАП са казали на разработчиците, че продажбата трябва да започне в момента, в който пациентът си е записал час за преглед, а проблем е, че той може и да не дойде. Компаниите са изпратили писма с редица бележки по въпроса.

В момента достъп до пациентските данни в реално време има здравната каса, а всички лекари и аптеки се отчитат за услугите, които са извършили онлайн, а след двустепенна проверка НЗОК им плаща за лечението. НАП, обаче, вижда, че лекар е отчел преглед или операция, но не и чии са, по същия начин неперсонализирани данни изпращат от аптеките за купени лекарства.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе