България е 97-ма по щастие

България е на 97 място в света по щастие между Камерун и Гана, като е по-нещастна от почти всички балкански държави, предаде БГНЕС, позовавайки се на данните от класацията на най-щастливите страни в света World Happiness Report 2019.

Много чужденци, които посещават родината ни, отбелязват една много отблъскваща черта в българина – вечно да се оплаква от всичко и неговия песимизъм.

YouTube

Страната ни е далеч зад своите съседи по този показател: Сърбия е 70, Черна гора – 73, Хърватия – 75 Турция – 79, Гърция – 82, Македония – 84.

Румънците, с чиято държава винаги ни сравняват в ЕС, са два пъти по-щастливи от нас. Те са с най-висока позиция от всички балканци – 48.

Дори една Молдова, в която живее компактно българско и близкото до него гагаузко малцинство, е далеч по-щастлива от нас. Страната, която не е нито член на НАТО, нито на ЕС и има доста лош жизнен стандарт, е на 71 място. След нея непосредствено се нарежда разкъсваната от граждански и племенни войни Либия /72/.

Скандинавците отново са лидер в тази „щастлива класация“, както и в много други, свързани с качеството на живота, прозрачността и образованието.

Финландците за втора поредна година са най-щастливият народ в света. Въпреки тежките климатични условия, в който е принуден да живее този народ, той създаде една образцова държава, а само до преди 100 години той имаше близки до българския народ изходни позиции. Финландците се радват на най-доброто образование, най-чистия въздух и най-некорумпираните институции.

Финландия е следвана от другите „весели викинги“ – Дания, Норвегия и Исландия.

Прави впечатление, че първата десетка е изцяло окупирана от протестантски държави – Холандия, Швейцария, Швеция, Нова Зеландия, Канада. Единственото изключение е намиращата се на десето място Австрия.

Великите сили нямат нито един представител сред най-щастливите 10. На най-предна позиция са Германия /16/ и Великобритания /17/. САЩ и Русия са съответно 19-та и 68, като руснаците са станали по-малко щастливи. За една година те са загубили 9 позиции. През 2018 г. страната беше на 59 място.

Най-нещастни са Южен Судан, който е на последното 156 място, преди него са Централноафриканската република и Афганистан.

В доклада World Happiness Report са включени 156 страни. При оценката на щастието са взети предвид такива показатели като продължителност на живота, социална подкрепа, корупция и други. Докладът е съставен по поръчка на ООН. Първото подобно изследване е направено през 2012 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе