България иска да спре даването на паспорти на чуждестранни инвеститори

След редица скандали с дадено българско гражданство на издирвани по света бизнесмени, правосъдното министерство предлага промени в Закона за българското гражданство. С тях се ликвидира възможността паспорт да се вземе срещу инвестиции.

Въпреки че такива възможности има от години, реално инвестиции у нас не са правени, става ясно от съобщението на правосъдното министерство. Нещо повече, порочната практика предизвика поне два сериозни скандала, информира mediapool.bg.

YouTube

Преди няколко седмици „Свободна Европа“ съобщи, че руският милиардер Сергей Адониев е получил български паспорт през 2008 г., въпреки че е имал присъда за пране на пари в САЩ още през 1998 г. Той така и не е направил обещаните инвестиции. Въпреки това Адониев, както и съпругата му, са получили българско гражданство.

Сходен е и случаят с издирвания за пране на пари казахстанец Каир Рахимов. Той получава гражданство през 2011 г. с мотива за особени заслуги към България.

И в двата случая българските служби, които би трябвало да правят задълбочени проверки на кандидатите за гражданство, не са забелязали нито присъдата, нито издирването. Шефът на ДАНС Димитър Георгиев обясни, че службата е правила проверки, но не е открила нищо нередно.

„Практиката показва, че кандидатстващите за придобиване на гражданство на тези основания са получили разрешение за постоянно пребиваване поради направени вложения предимно в закупуване на държавни ценни книжа на стойност над един милион лева или са вложили сума над един милион лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление, съответно са увеличили инвестицията при същите условия до два милиона лева. Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско гражданство или на някой от следващите етапи на производството често се оказва, че инвестицията не е налична поради извършена продажба на закупените ценни книжа“, пише в съобщението на правосъдното министерство.

Раздаването на гражданство срещу инвестиции не е единственият скандал по темата през последните месеци. След акция на спецпрокуратурата бяха арестувани шефът на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев, бившият ѝ главен секретар Красимир Томов и още двама души. Те бяха обвинени, че са взимали подкупи за издаване на удостоверения за български произход, документ, който е част от процедурата за получаване на гражданство. След ареста им бе обявено, че МВР и прокуратурата проверяват как са издадени 40 хил. паспорта. Едновременно с това зам.-главният прокурор Иван Гешев каза, че няма данни за политически чадър над схемите в агенцията.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе