Заплатите на IT специалистите растат най-бързо

Заплатите на IT специалистите нарастват най-бързо. През четвъртото тримесечие на 2018 г. заплатите в сектора “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” са с 12,3% по-високи от същия период на предходната година, обявиха от НСИ. Именно в този сектор са най-високите заплати, като през декември средното възнаграждение е 2926 лв.

На второ място с ръст на заплатите с 8,1% се нареждат заетите в сектора “Култура, спорт и развлечения”. През декември средната им заплата е 1053 лв. На трето място са работещите в “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”. Средната заплата в сектора е нараснала със 7,9%, като през декември е 2084 лв. Челната петица по ръст на заплатите се допълва от “Преработваща промишленост” с увеличение от 7,5% и “Финансови и застрахователни дейности” със 7,4%. Средната заплата на финансистите е 2047 лв. Така само финансистите, енергетиците и заетите в “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” могат да се похвалят със средна заплата над 2000 лв.

YouTube

Средното за страната увеличение на заплатите е с 4,8%. Но при два сектора има сериозен спад. Заплатите в сектора “Операции с недвижими имоти” са понижени с 9,7%, а в “Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” намалението е с 4,2%.

Въпреки че заплатите у нас са най-ниски в ЕС, България е чак на 11-то място в ЕС по ръст на възнагражденията. Евростат не обяви данни за увеличението на заплатите в Румъния, но общите разходи за труд в северната ни съседка са нараснали с 13,1%. Двуцифрен е ръстът на заплатите и в Португалия (+10,8%), Унгария (+10,4%) и Латвия (+10,2%). По-бързо е увеличението на заплатите и в Литва (+9,9%), Чехия (+7,4%), Естония (+8,8%), Словакия (+6,9%), Полша (+6,5%) и Хърватия (+4,9%).

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе