Бежанците вече настъпват и от към Гърция

Мигрантите вече предпочитат да влизат в България от границата с Гърция. Това потвърждава и Гранична полиция.

На пресконференция в Хасково главен комисар Светлан Кичиков съобщи, че от началото на годината са направени около 300 опита нелегални мигранти да влязат в България през зелената ни граница.

YouTube

Колко са заловените не спомена, но увери, че хората му са обезпечени технически и с личен състав за изпълнението на сложната задача.

Охраната в региона около зелената граница е засилена, гранични полицаи проверяват навсякъде, а техен вертолет кръжи системно в тази част на страната. На митническия пункт Капитан Петко войвода всяка кола се проверява щателно за нелегални пътници.

В рамките на 10 дни край с. Ефрем има два случая с мигранти. При единия в селото се появило чуждестранно момче. Местните хора го нахранили с хляб и мляко, защото не ядяло салам и се обадили на граничарите да го приберат.

При друг случай в местността Варианта е бил спрян принудително микробус, но пътуващите в него се разбягали из гората. Свиделите разказват, че превозното средство е било с пробити гуми и счупено стъкло.

Чести са и новините в гръцките медии за заловени мигранти, влезли в тяхната страна от Турция. През миналия месец по време на полицейска операция в Еврос, Гърция, бяха задържани 4 трафиканти. Те возели в микробуса си 16 незаконни мигранти.

842 мигранти са задържани през 2018 година на границата на България в Хасковска област. Чужденците били арестувани при 104 случая за незаконно преминаване в страната ни от Гърция и Турция.

През миналата година общо 12 500 чужди граждани са направили опити да проникнат на територията на страната. Натискът е бил по-засилен на гръцката граница през втората половина на 2018-та. Той е нараснал с 40%.

Това показва, че увеличението е 6 пъти спрямо предишните години.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе