Химически завод се е взривил в Китай, 62-ма са загинали

Снимка: AFP

При експлозия в завод за пестициди в източен Китай загинаха 62 души, съобщиха държавните китайски медии късно в петък вечерта, 34-ма са тежко ранени и 28 са изчезнали.

Това са най-новите жертви при поредица от промишлени инциденти, които разгневиха обществеността, предава Reuters, цитиран от агенция „Фокус“.

YouTube

Експлозията се случи в четвъртък в индустриалния парк Чендзяган на град Янчън, провинция Дзянсу. Огънят е бил овладян едва в 19.00 ч. по Гринуич, предаде националната телевизия на Китай. Оцелелите са отведени в 16 болници. Общо 640 души са под лекарски контрол заради различни наранявания, информират държавните медии.

Огънят, който е избухнал в предприятие, собственост на химическата компания „Тиендзяи“, се е разпространил към съседните фабрики. Пострадали има и сред деца от близка до мястото на инцидента детска градина, пак по данни от китайските медии.

В момента се разследват причините за взрива. Компанията, която произвежда повече от 30 вида органични химически вещества – някои от тях са силно запалими, е била глобявана преди време за нарушаване на правилата за трудова безопасност, пише всекидневникът Тhe China Daily.

Много сгради са с изпотрошени прозорци и други поражения, жителите на околните села не са евакуирани.

Президентът Си Дзинпин, който е в Италия на официална визита, разпореди да се положат всички усилия за ранените и да се „запази нужната социална стабилност“, заяви централната телевизия. Държавният глава е бил категоричен, че властите могат да предприемат стъпки да превентират подобни инциденти и да определят какво е причинило взрива максимално бързо. Си

Дзинпин е заявил, че „поредица от големи инциденти в последно време дават повод всички по места и съответните министерства да си извлекат поуки от тези уроци“.

По-късно в петък Бюрото за защита на околната среда в Дзянсу е обявило, че екип от 126 инспектори е установил нива на отравяне на водата в околностите на взрива. Някои от установените при водните проби органични вещества надхвърлят 15 пъти стандартната допустима норма. Концентрацията на ацетон и хлороформ извън зоната на експлозията е в нормални граници.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе