Завръща ли се зимата у нас и какви са предпоставките за това?

Снимка: Данче Бозаджиева

След мартенските жеги и отчетени най-високи температури от 31 октомври 2018 г. няколко поредни обновления потвърждават късно студено нахлуване от акваторията на Северния ледовит океан.

В последните дни на март, вече официално в астрономическата пролет, се очертава да се спусне от източната част от Баренцово и западната част на Карско море към Балканите, пише MeteoBalkans.

YouTube

Късен сибирски студ връща зимата

За момента изгледите са късният сибирски студ да не успее да преодолее мощната бариера на Апенинските планини и съответно циклон най-вероятно ще се образува в Йонийско море и основните валежи от дъжд и сняг.

Ако се запазят настоящите сценарии, ще са повече над Пелопонес и в Пинд – най-дългата и обширна гръцка планина, която обхваща почти половината от територията на южната ни съседка. .

Все пак има изгледи и у нас да понатрупа сняг, да даде рестарт на ски сезона, който разгорещената Баба Марта с нейните плажни от по 25 градуса и дори повече почти финализира.

Подобно развитие на обстановката, почти сходно, с това от края на февруари 2019 г., отново вещае по-скоро символични валежи, максимум до 20 литра и няколко литра, което затвърждава тенденцията за засушаване, започнало още през февруари.

Признаци на засушаване – индикации за суха пролет 2019

Последният същински циклон, който добре овлажни и заснежи цялата страна премина в края на януари, снежните запаси, натрупали се по планините осигуриха нормално протичане на ски сезона, дори и в не много високите Родопи.

Горещите изпълнения на Баба Марта обаче почти изцяло стопиха снежната покривка, останаха само петна, в средния планински пояс до 1600 метра.

Сега сценарият за отново студения финал залага на спускане на снежната граница до около 1000 метра, дори и по надолу, възможно е следващият четвъртък-петък, последните на Баба Марта 2019 г. да започне да заснежава.

А с навлизането на студа снежната граница да рухне в Софийското поле.

Подобна изява съвсем няма да е изненада, столицата също преживя капризите на Баба Марта, като за момента най-ниската отчетена температура е -2.3 градуса и то съвсем скоро – предходната сряда, на 13 март. А най-нисък минимум си остава 3 март. Дали преди да завърши първият пролетен месец ще успее да подобни студените си рекорди, все още не е ясно, но застудяването изглежда поне засега доста солидно, разбира се, силното мартенско слънце и големият ден доста ще ограничават студените изяви.

Циклоните в Африка, в Европа доминира високо налягане, трайно застудяване в края на март

Следващите дни се очертава да са малко по-хладни, температурите ще са около и под нормата, тъй като попадаме в югоизточната периферия на обширен антициклон, който се простира от Атлантическия океан до сърцето на Източноевропейската равнина.

По източната му периферия се спуска почти студен въздух от североизток. Но застудяването ще е доста символично и само във височина ще обхваща част от Източна България и морето, където може да полъхва леко студено от любимата на всички любители на снега и студа посока – североизток. Приземя почти няма да се усеща, слънцето отлично ще компенсира, а по долините на Струма и Места изобщо няма да се усеща, че има застудяване.

С плахото спускане на студ атмосферата обаче се дестабилизира, отделно и от северозапад има натиск, което е предпоставка за засрещане на въздушни маси и условия за развитие на мартенски бури.

Вчера условията бяха най-добри и дори в Хасковската хълмиста област с една буря направиха половината от валежната норма за март.

Студ пълзи от североизток, прави бури

Изстиналата от зимата морска вода е като притегателен център за разположения над Източноевропейската равнина остатъчен студ от зимата, разбира се, антициклонът е основният фактор, който го тласка. Без него би дошла отново жега от нагорещяващите се Тропици.

До края на седмицата и в началото на следващата се очертава страната да остане под доминацията на високото налягане, но с малко хладен пренос от североизток, който в края на седмицата ще бъде заместен от топъл.

Циклоните ще са изтикани в пустинята, докато у нас вече има наченки на засушаване, макар и натрупалите се снежни запаси все пак да спасяват положението.

Обилно ще напоява по Среден Нил, докато атлантическите циклони ще са твърде слаби, че да пробият, макар и не толкова силната антициклонална стена обхванала почти цяла Европа.

Промяната се очертава да настъпи в средата на следващата седмица, когато циклон, рожба на Исландския минимум, все пак ще успее да поразмести циклоните, ще вкара малко студ и ще предизвиква доста мощна като за края на март студена вълна.

Циклон ще се образува в Тиренско море, дори е възможно, макар и студ да не успее да превали Апенините, разликата в температурите, което ще е достатъчна за образуването на циклон.

Но засега според изчисленията на моделите, антициклон от Западна Европа ще започне да се изтегля на изток и съответно ще надвисне над Балканите.

Ще осигури доставки на солидни порции късен студ от Баренцово и Карско море, посредством преминаващ северно циклон, но ще се разшири и доста на юг, та има вероятност така очакваният циклон да поеме на югоизток към Египет.

Но според настоящият сценарий първо ще залитни към Египетските пирамиди, но бързо ще се върне на североизток и следва да попаднем в неговата периферия.

Идеална комбинация за късен сняг на 29 март

Последното обновление на европейския модел рисува една идеалистична картина, блян за любителите на снега и зимата. Комбинация от до умерени източни ветрове и периферия на средиземноморски циклон, който се очертава да е доста южно, с център полуостров Пелопонес.

Но все пак попадаме в неговата периферия, което означава, че би имало вероятност за късен сняг, дори в Тракия. И наистина такъв се вижда, в края на диаграмите на глобалния модел за средносречно прогнозиране – GFS.

Дали ще се реализира това застудяване зависи от много фактори, но изглежда логично, особено след настоящото сравнително плахо и предходните жеги и най-високите отчетени температури от есен 2018 г.

Природата по всяка вероятност ще опита да балансира с по-студени дни. Баба Марта може би пак ще пожалае да ни върне Малък Сечко 2019.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе