Над 140 хиляди от пенсионерите ни работят

146 000 са работещите пенсионери у нас, показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ) към края на 2018 г., предаде „Монитор“.

Броят на българите, които избират да се трудят и след пенсионирането си, расте постоянно от 2014 г. насам, като само за последните две години те са скочили с 18 500.

YouTube

„Задължително търсещите работа пенсионери държат да бъдат осигурявани за пенсия, с което целят да повишат размера на отпусканата им вече“, обясняват от Агенцията по заетостта.

Всеки месец по 1871 пенсионери търсят работа чрез бюрото по труда. Жените, които продължават да се осигуряват за пенсия и след излизането си в заслужена почивка, взимат превес над мъжете.

Малко над 1200 от всички, които се записват месечно на борсата, са именно от нежния пол

Дамите най-често намира работа в детски заведения, като продавачи, помощник-готвачи, хлебопроизводители, шивачки, медицински сестри или фармацевти.

Мъжете пък обикновено започват като охранители. Веднага след тях се нареждат шофьорите, строителните работници и животновъдите. От Агенцията по заетостта уточняват още, че пенсионерите предпочитат гъвкавото работно време или непълния работен ден.

По данни на осигурителния институт от всички почти 150 000 нашенци, които са останали на трудовия пазар, малко над 100 000 са с пенсия за стаж и възраст. Всеки четвърти българин от третата възраст, който продължава да работи, е намерил препитание в столицата.

Веднага след София се нарежда и още един добре развит икономически регион – Пловдив. В дъното на класацията са Силистра, Търговище и Кърджали. Освен тях още 34 482-ма под пагон продължават да се трудят. Това означава, че 23 на сто от всички работещи пенсионери са полицаи, военни или пожарникари.

Средната възраст на служителите на МВР е 57 г., а възнаграждението около 800 лв.

Най-високи заплати след пенсиониране нашенци под пагон взимат в София – 1221 лв., а най-ниски в Благоевград – 795 лв. Възнагражденията на военните и полицаите във Варна, Пловдив, Шумен и Стара Загора са най-близки до тези в столицата – по около 1000 лв. Същевременно единствено в София жените под пагон успяват да достигнат хилядарка. Подобна е и ситуацията при работещите, които взимат пенсия за осигурителен стаж и възраст – най-ниски са предлаганите възнаграждения в Благоевград, следвани от Кюстендил и Ловеч.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе