Защо японките не надебеляват?

Според статистиката японците имат най-голяма продължителност на живота. Средната възраст на живота там достига 87 години. На фона на този факт не е учудващо, че японките са признати за жените с най-стройните тела в света – при тях пълнотата е рядко явление. Но защо това е така?

Ето 10 причини, които обясняват този факт:

YouTube

1. Първата и основна причина да няма пълни жени в Япония се крие в културата на храненето. В своето меню жените от страната на изгряващото слънце включват основно риба, морски водорасли, соя, ориз, плодове и зелен чай. Всеки сам може да пресметне, че при изброените продукти няма много калории.

2. Рибата и оризът, които всяка японка приема ежедневно насищат организма с омега-3 мастни киселини, които поддържат кожата млада. А всеки от нас се сеща, че тези киселини ги има във всеки продукт за отслабване.

3. Японците използват само пресни продукти за приготвяне на храната си. В тяхната кухня дори има такива, чиято трайност е не дни, а часове. За тях полуфабрикатите и консервантите са табу.

4. Тук вече роля играе самата японска култура – в страната на изгряващото слънце никой не се тъпче, а порциите по традиция са малки. Там приемането на храна не е просто обикновена необходимост, а ритуал. Там всяка хапчица се сдъвква внимателно и бавно, а спокойствието при храненето и добре сдъвканата храна вече се приемат от организма по друг начин.

5. Практически всички блюда в Япония са леко усвояеми заради начина на приготвяне. Готвачите там готвят или на грил, на пара или пържат, но при висока температура и с резки движения, освен това там се използват само растителни мазнини. Храната там никога не се гарнира с тежки сосове, а само с малко растителна мазнина или зеленчуков или плодов бульон. При това положение не може да има дискомфорт и преяждане.

6. Оризът за японците е хляб и те го приемат с всякакви храни. Той обаче се приготвя по съвсем различна от европейската технология. В Западните страни нещата са на обратно – ежедневно там се приемат всякакви тестени произведения като хляб, кифли, сандвичи, а това означава едно – угоение.

7. Закуската – за японците тя е свещена и никога не пропускат този ритуал. Японската закуска е пищна – омлет, риба, варен орис, супа, водорасли, зелен чай… Но обедите и вечерите – на тях не се яде толкова, колкото са причина да се видиш с някого.

8. Десертът в Япония почти не съществува. Ако го има, той е съвсем символичен.

9. Японците не обичат да се измъчват като европейците или американците с диети, които ограничават приема на количеството храна. Там тактиката е друга – стремят се да обогатят разнообразието на храна.

10. Всички японци се стремят да водят здравословен начин на живот. За тях гимнастиката сутрин е ритуал. Напоследък все повече млади хора преоткриват велосипеда и се стремят да използват него, а не кола или метрото.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе