Какви ще са новите правила на ТЕЛК?

Здравното министерство публикува за обществено обсъждане промени в начина, по който ще се оценяват от ТЕЛК хората с множество увреждания.

В момента, ако основното заболяване носи поне 80 %, а съпътстващите – поне 50%, крайният процент в решението на ТЕЛК се увеличава. Според предложените промени, увеличение ще се прави, ако основното заболяване носи поне 50% и има още едно с толкова, предава bTV. Увеличението представлява добавяне на 20% от сбора на процентите на съпътстващите заболявания.

YouTube

Промяната може да се илюстрира със следния пример: Лице, подлежащо на освидетелстване/преосвидетелстване има няколко увреждания, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане е посочен отделен процент. Най-високият процент, съответстващ на най-тежкото увреждане е 70%. На останалите увреждания съответстват 60%, 50% и 30%.

Съгласно предложената нормативна промяна, към 70% (най-високият процент) прибавяме 20% от сбора на процентите на останалите увреждания (60+50+30), което съответства на 28% и получаваме окончателната оценка, която в случая е 98%. Същото лице, оценено по настоящия ред, ще получи 70%.

Освен нова формула за оценка на хората с множество увреждания, се работи за промяна и на самите проценти, които се дават за всяко от заболяванията по отделно. В ТЕЛК-а задължително ще се вписва и кодът на болестта.

По данни на неправителствения сектор – всеки пети минал през ТЕЛК по сегашните правила е ощетен. „Много важно е в наредбата да бъде добавено това, за което се постигна споразумение с министерството – хората, които са ощетени от сега действащата наредба да бъдат оценени отново”, заяви Весела Одажиева от „Системата ни убива всички”.

А от здравното министерство обясниха, че в крайна сметка такава възможност не е предвидена – „Не се предвижда в нормативния акт такова възможност. Аз лично не съм участвала в такива разговори, на експертно ниво нямам такава информация, обясни д-р Цветолюба Генкова от Министерство на здравеопазването.

Промените се очаква да влязат в сила до 2 месеца. Ощетените ще могат да минат по тях, само ако дотогава се е променило здравословното им състояние.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе