Годишно 15 000 българи умират заради замърсения въздух

България е на първо място в ЕС по замърсяване на въздуха с фини прахови частици, които причиняват смъртта на 15 000 българи годишно.

Това заяви адв. Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) по време на семинар в БЧК, организиран от институцията съвместно с Български лекарски съюз.

YouTube

Той си сложи предпазна маска по време на събитието и призова всички в залата да го направят. „Надявам се в скоро време българите да свикнат да носят такива маски по улиците с цел да предпазват себе си и децата си. И най-вече да бъдат пуснати в аптечната мрежа“, посочи Таушанов.

Основавайки се на приоритета в програмата за управление на правителството (2017-2021) за подобряване чистотата на атмосферния въздух, считаме, че следва ясно да се изясни какво се променя всяка година и как се допринася за намаляване на смъртността на българските пациенти, каза той. Според него с активното сътрудничество между институциите и неправителствените организации може да се постигнат реални резултати за подобряване качеството на въздуха в страната.

За целта по време на срещата се състави меморандум за сътрудничество и партньорство между държавата и неправителствените организации. В него се посочва, че страните декларират стремежа си да обединят своите усилия за осъществяване на сътрудничеството и партньорство в борбата за намаляване ФПЧ10 и особено ФПЧ2.5 за благоприятен атмосферен въздух и намаляване временното и системно увреждане на българските пациенти. Заедно ще се работи за информиране на обществото и институциите за проблемите свързани със състоянието и последиците за здравето и живота на гражданите. Също така декларират готовността си всеки със своите възможности, форми и средства на действие да допринесе в общите усилия по достигане на нормите за ФПЧ на Европейската Комисия, Европейския Парламент и Световната здравна организация.

На събитието присъстваха зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, представители на БЛС, БЧК, проф. Иво Петров, Национален консултант по инвазивна кардиология; Д-р Александър Симидчиев, пулмолог; Доц.д-р Михаил Околийски, представител на СЗО у нас; Д-р Петър Чипев, пулмолог, Д-р Жейна Чернева, кардиолог, Пейо Майорски, председател на Асоциацията за защита на потребителите и др.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе