Кои са вредните храни за бъбреците

Бъбреците вършат трудна работа. Филтрирането и изхвърлянето на токсичните вещества от кръвта е само част от нея.

Тези органи поддържат правилния баланс на минералите и хранителните вещества в тялото, отделят хормони, които играят важна роля в производството на червените кръвни телца, поддържат костите здрави и регулират кръвното налягане, пише 24zdrave.bg.

YouTube

Волно или неволно, ние подлагаме бъбреците си на големи изпитания чрез неправилно хранене, злоупотреба с лекарства и отрови от околната среда. Резултатът често е рак, камъни, поликистоза и дори бъбречна недостатъчност и спиране на функциите им.

Някои вредни въздействия върху бъбреците не могат да се избегнат, но предназначени да чистят токсините, те имат капацитет да се справят. При пренатоварване обаче, като всеки орган, търпят поражения. Ще се изненадате колко много храни вредят на бъбреците, дори и да имат славата на здравословни, пише медицинският сайт Health & Human. Затова специалистите препоръчват да не се прекалява със следните седем продукта:

1. Изкуствени подсладители

Ако разчитате на тях, за да ограничите консумацията на захар, не правите услуга на тялото си. Макар мненията за вредите и ползите от подсладителите да се разминават, научно е доказано, че две диетични напитки на ден водят до влошаване на бъбречните функции. Някои изследвания сочат, че хора, които консумират напитки с изкуствени подсладители, като цяло не поемат по-малко захари. Но ако не можете без тях, подсладителят стевия е най-доброто решение. Това е естествен билков екстракт, който се използва в Южна Америка от стотици години и няма доказани вредни странични ефекти.

2. Meсо

Месото има високо съдържание на протеин. Той е много важен за процесите на растежа и здравето на мускулите, но метаболитният му процес е един от най-трудните за бъбреците.

Храните, богати на животински протеини, повишават и риска от камъни в бъбреците. Затова високопротеиновите диети не са препоръчителни за пациенти с бъбречнокаменна болест.

Месото, особено дреболиите като черен дроб, е богато на съединението пурин, което стимулира производството на пикочна киселина – отпадъчен продукт, който се изхвърля от бъбреците. В изобилие обаче той ги натоварва и може да доведе до поява на камъни.

3. Сол

Натриевият хлорид в комбинация с калия поддържа правилния баланс на течностите в тялото, който е решаващ за правилното функциониране на бъбреците. Но мнозина прекаляват със солта и хващат солницата дори преди да са опитали храната. Имайте предвид, че преработените храни са осолени повече, отколкото може да си представите. Твърде много сол кара бъбреците да задържат вода с цел да разредят солта в кръвта, а това ги натоварва силно.

Дългосрочното прекаляване със сол вдига кръвното налягане и уврежда бъбречните нефрони – микроскопични тръбести образувания, които филтрират отпадните продукти. Можете да ограничите количеството сол чрез консумация на пресни продукти без вредни добавки. 

4. Mлечни храни

Млечните продукти – прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, са богати на калций и повишават нивото му в урината. Това повишава риска от камъни в бъбреците.

За хора, страдащи от такава болест, намалената консумация на тези храни улеснява филтриращите функции на бъбреците и отдалечава нуждата от хемодиализа.

Маслото е продукт, богат на наситени мазнини, повишаващи риска от сърдечни болести. Те пък са основна заплаха за бъбречните заболявания, които в омагьосан кръг се отразяват зле на сърцето. Преминете на зехтин за подправка и готвене и ще направите услуга на здравето си.

5. Кофеин

Въздържането от него не е лесно за хора, които разчитат на кафето, за да се разбудят сутрин. Газираните и енергийните напитки са също толкова опасни за хора с бъбречни проблеми. Изследванията показват, че продължителната злоупотреба с кофеин влошава хроничните заболявания на бъбреците и може да повиши риска от камъни. Кофеинът е лек диуретик, който намалява способността на бъбрека да абсорбират водата.

В разумни количества той не би трябвало да пречи на бъбреците да се снабдяват с необходимата за работата им вода, но в изобилие може да създаде проблеми. Кофеинът стимулира и кръвотока и така повишава кръвното налягане, затова хора с хипертония трябва да внимават. 

6. Авокадо

И то ли? Учили са ни, че този кремообразен и вкусен зелен плод е полезен за куп неща. Той обаче е богат на калий, който контролира течностите в организма, електролитния баланс и нивата на pH. Бъбреците разчитат на правилното съотношение калий-натрий в тялото, за да си вършат работата. Твърде много от единия елемент създава проблеми.

Хиперкалемия е името на синдрома, при който калият в кръвта е в повече – това става при хора с напреднала бъбречна болест. Той често причинява гадене, слабост, схващания и нисък сърдечен пулс. При здрави бъбреци не е нужно да се безпокоите за авокадото и калия. Повечето хора дори не си доставят достатъчно от него с храната. Но тези в риск трябва да внимават с количеството му.

7. Ядки

Ако сте предразположени към камъни в бъбреците, прекаляването с ядките не е полезно. Те съдържат минерали, наречени оксалати, които формират най-разпространения вид бъбречни камъни. Ако сте имали такива в миналото, спестявайте си това лакомство.

Сред другите богати на оксалати храни са спанакът, цвеклото, пържените картофки, овесенитетрици. Някои от тях, включително ядките, са много здравословни. Но както с всичко останало, балансът е ключов. Консумирайте ги умерено.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе