НАП хвана над 4 000 фирми с несъответствия в материалните запаси

4000 компании са коригирали материалните си запаси, като са съставили протоколи за корекции в последния месец и половина в отговор на изпратени от НАП писма и течащите инвентаризации и проверки.

По време на контролните действия на НАП, инспекторите често откриват липсваща стока, което потвърждава съмнението на данъчните, че част от нея е отдавна продадена без документи, като не са платени дължимите корпоративен данък и ДДС. Припомняме, че в края на миналата година на 13 000 фирми с нелогично високи материални запаси спрямо продажбите им, бяха изпратени предупредителни писма, в които бе даден едномесечен срок за доброволна корекция. Към момента приблизително 30 % от рисковите търговци са направили корекции, като в оставащите дни до 1 април, компаниите все още имат възможност доброволно да направят промени, допълват от НАП.

YouTube

Паралелно текат и проверки и инвентаризации в складовете на различни дружества, като предстои нова съпоставка между материалните запаси и продажбите да бъде извършена от НАП след подаване на годишните финансови отчети в средата на годината.

Продължава и контролната кампания на НАП спрямо фирми с голяма касова наличност. Година след началото на проверките сумата, налична в касите на дружествата намаля с 5 млрд. лв., като беше отчетено увеличение на данъка върху дивидентите с над 130 млн. лв.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе