Разград посрещна делегация от Община Сен Жос в Брюксел

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен посрещна делегация от Община Сен Жос в Брюксел, Кралство Белгия.

Делегацията е ръководена от двама заместник-кметове: Дора Илунга с ресори социални дейности и международно сътрудничество и Кадир Йозконакчи с ресори спорт и местен бизнес. В делегацията са включени още: Монжия Танзефи – секретар в община Сен Жос, Ричард Блин – артист и фотограф, Мюмюне Мехмедова и Милена Радева, които живеят от години в Брюксел, но са родом от Лудогорието.

YouTube

Първото събитие, което гостите посетиха, бе откриване на изложба на белгийски играчки в село Тодорово, община Исперих. Събитието се организира от Областна администрация-Разград съвместно с НЧ“Наука 1937“-Тодорово. То се проведе във фоайето на ОУ“Васил Левски“-Тодорово, където присъстваха освен ученици от училището и деца от ДГ“Братя Грим“-Тодорово. Експозицията бе открита от Областния управител Гюнай Хюсмен, който отбеляза, че посещението на делегацията от Брюксел дава възможност Европа да види какво се случва в малките населени места в България, а и хората от тези селища да се запознаят с европейската култура. „Кога високопоставени представители на европейска държава са посещавали село като Тодорово?“ – риторично попита г-н Хюсмен. Гостите благодариха за гостоприемството и споделиха, че сред целите на визитата им е подготовка за подписване на договор за сътрудничество между Община Сен Жос и Областна администрация-Разград.

Пред децата от Тодорово малка част от уникалната си колекция, събрана в Музей на играчките, представи Ричард Блин. Той разказа накратко с какво са играли белгийските деца от 60-те години до днес. След експонатите има аналог на Пинокио – Тин Тин, Барби от периода на създаването на куклата, смърфове, калейдоскоп, монополи и много други играчки. Децата от Тодорово имаха възможност да играят с част от експонатите, а като подарък получиха картички със снимки на част от колекцията на Ричард Блин. Подаръци получиха и от представителите на Община Сен Жос, които закупиха почерпка – сладки, солети и сокчета – за всяко от децата.

Колекционерът пък получи от директора на училището Севда Енвер нови експонати за колекцията си – кукла в българска носия и Пижо и Пенда.
Откриването на изложбата бе част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, Дейност 2 „Провеждане на комуникационни инициативи за представяне на културното многообразие на ЕС.

Делегацията имаше и официална среща в Община Исперих. Кметът Бейсим Руфад представи управляваната от него община с възможностите за развитие на туризъм и състоянието на икономиката в региона. Гостите получиха рекламни материали за забележителностите на Исперих.

Те се запознаха на място и с част от социалните дейности, които местната управа развива. Посетиха Комплекса за социални услуги за деца и семейства „Лудогорие“, в който функционират 6 социални услуги, а потребителите са над 100. Заместник-кметовете на Сен Жос останаха впечатлени от ефективния начин, по който са изразходвани средства от Европейския съюз, представени на Община Исперих по проекти.

В следобедните часове делегацията от Сен Жос посети Тренировъчната база на „Лудогорец“, където с изпълнителния директор на ПФК“Лудогорец 1945“ Ангел Петричев и Валентин Станчев от Футболна академия „Лудогорец“ бяха обсъдени възможности за размяна на покани за участие в турнири на юношески отбори от двата региона.

Гостите посетиха и Дома за стари хора в Разград, както и Регионален исторически музей-Разград. Те отправиха покана към Областния управител Гюнай Хюсмен за гостуване в Брюксел.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе