68-годишен турчин се опита да изнесе 15 кг. хашиш от България

Постоянна мярка за неотклонение задържане под стража наложи днес на извънредно заседание Бургаският окръжен съд на 68-годишният пенсионер Али Узан от Анкара, задържан при опит да изнесе от България през ГКПП Малко Търново рекордни 15 килограма хашиш.

Наркотикът бил укрит в двойно дъно на сак, който Али пренасасял с автомобил, разкриха от прокуратурата.

YouTube

Турският гражданин обясни, че не той е собственик на сака, а лица, които не можел да назове поименно му дали пратката. „1000 евро ли получи за това. А касова бележка?!“, попита съдя Захарин Захариев.

Али обясни, че живеел в България от четири години. Заселил се в Айтос, понеже имал „ревматизъм“, а въздухът тук бил по-хубав. Прокурор Андрей Червеняков посочи, че за времето от 2017 година до момента, през различни гранични пунктове в страната ни, задържаният влизал в Турция точно 65 пъти. „На 15 дни пътувах. Карах хора от Айтос до болници”, обясни обвиняемия.

Прокуратурата настоя да бъде отнето правото му да пребивава в България, защото представлява заплаха за националната сигурност. Служебният му адвокат пък поиска той да бъде пуснат под домашен арест, като за да се гарантира, че няма да се укрие или избяга, да му бъде наложена забрана да напуска страната.

Самият обвиняем пък заяви, че иска да е на свобода, за да може сам да открие хората, които са му дали сака и да ги предаде на правосъдието. Това, от затвора, щяло да му е бъде трудно.

„Условията в българските затвори са по-добри от тези в мексиканските“, заяви съдия Захариев и допълни: В този случай, законът не дава никаква възможност да бъдеш пуснат на свобода.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе