Построиха къща на 3D принтер за 48 часа

Домовете, направени на 3D принтер представляват най-новата вълна в строителството, но те не винаги са евтини или лесни за изграждане.

През март New Story, жилищна нестопанска организация със седалище в Сан Франциско, и Icon, строителна технологична компания, която проектира 3D принтери, се противопоставиха на тези стереотипи, като направиха малък дом от $10 000 за 48 часа.

YouTube

Те определят къщата като „първата официално разрешена, 3D-отпечатана къща в Америка“.

С площ от 350 кв. фута (32,5 кв. м), къщата е далеч по-евтина от средната малка къща, построена по стандартните начини, която има цена от около 25 000 долара, но често достига и до 6-цифрена сума.

Преди да използва 3D-технологията за печат, New Story за осем месеца прави 100 такива жилища, всяко на стойност около 6 000 долара.

Докато се разработвал прототипът, принтерът на Icon, известен като Vulcan, работел само с 25% скорост. Това дало на фирмите увереност, че могат да построят дом от 600 до 800 кв. фута (55-75 кв. м) само за 24 часа и за 4000 долара или по-малко.

Когато става въпрос за производство на среден по размер дом – около 2 000 кв. фута – спестяванията не са толкова значителни.

Година след пускането на прототипа си от 10 000 долара в Остин, Тексас, Icon казва пред Wall Street Journal, че отпечатването на дом с площ от 2 000 кв. фута (186 кв. м) ще струва около 20 000 долара.

По-забележителен е фактът, че модернизираният принтер Vulcan II вече е на разположение за закупуване и скоро може да се използва за производство на достъпни домове.

Първият 3D модел на Icon илюстрира какво може да произведе машината в бъдеще.

Vulcan II може да направи къщата безпроблемно на място, без да се налага да се сглобяват отделни единици. Машината се управлява през таблет, така че не са необходими много работници.

Циментовата смес, която се използва за направата на къщата, е проектирана да издържи на екстремни климатични условия.

В къщата прототип има дневна, спалня и баня, както и малко офис пространство.

Icon и New Story планират да направят повече от 100 такива жилища в Салвадор, страна, чийто неравен терен и чести наводнения затрудняват жилищното строителство.

Източник: economic.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе