Жена роди след като е починала

Жена в мозъчна смърт, настъпила през декември, роди момченце в четвъртък в болница в португалия, съобщи Би Би Си, цитиран от 24 часа.

Международната спортистка Катарина Секвейра почина в края на 2018-а след остър пристъп на астма. Грижите за нея продължили в специализирана болница с надежда, че бебето й ще бъде спасено.

YouTube

Момченцето, кръстено Салвадор, се родило в почти 32-рата седмица от бременността и тежи 1,75 кг. То ще остане в болницата най-малко три седмици.

Това е вторият такъв случай в Португалия, при който бебе успява да излезе на бял свят, след като е настъпила мозъчна смърт при майката.

Катарина Саквейра е международна състезателка по кану. Още от дете страда от астма. В 19-ата седмица от бременността тя претърпяла астматичен пристъп, след който е била поставена в индуцирана кома. Състоянието й обаче се е влошило и след няколко дни била обявена мозъчна смърт.

В продължение на 56 дни към майката е прикрепен вентилатор – дихателна апаратура, за да може бебето да оцелее в утробата.

Лекарите искали да се стигне до 32-рата седмица от бременността, но прибегнали до цезаровото сечение ден по-рано, тъй като настъпили дихателни проблеми.

32 седмици се смятат за периода, след който бебетата имат много висока вероятност за оцеляване.

Решението да се пази бебето в утробата на майката е било взето по време на дискусия със семейството и защото Секвейра никога е посочвала, че не иска да бъде донор в случай на смърт.

„Да бъдеш донор, не е просто да дариш черен дроб, сърце или бял дроб, но и това – тялото ти да може да износи дете, което ще продължи да живее“, коментира ръководителят на Комисията по етика в болницата Филипе Алмейда.

Бащата и останалите членове на семейството са искали бебето да се роди.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе