Ердоган загуби битката за Истанбул и Анкара

Снимка: The Daily Beast

В Истанбул кандидатът на опозицията изпреварва съперника си от Партията на справедливостта и развитието с 27 000 гласа. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган понесе тежко поражение на местните избори в страната. Той загуби столицата Анкара и най-големия град Истанбул за първи път в 16-годишното си управление.

В Истанбул кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия Екрем Имамоглу изпреварва своя съперник от Партията на справедливостта и развитието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган – Бинали Йълдъръм, с 27 000 гласа. Това съобщи председателят на Висшата избирателна комисия Сади Гювен, цитиран от Ройтерс.

YouTube

Имамоглу има 4 159 650 гласа в своя подкрепа, а Йълдъръм – 4 131 761.

В Анкара кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия води с около 3% и така управляващата Партията на справедливостта и развитието губи контрола над столицата за първи път от четвърт век.

Гювен не уточни какъв процент от бюлетините в Истанбул са преброени. 290 000 бюлетини са се оказали невалидни, посочи той.

Партиите и кандидатите имат три дни за подаване на възражения.

„Смятам, че единствената причина да не получим резултатите, които искаме в някои градове, е, че не можахме да изразим достатъчно добре позициите си пред нашата нация и не успяхме да спечелим сърцата на хората”, коментира Ердоган.

Независимо от ключовите загуби, той се похвали, че партията му е спечелила 51% от местните избори, включително в третия по големина град Измир. Президентът обеща да фокусира управлението си върху турската икономика преди парламентарните избори през 2023 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе